MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Vesti & Obavestenja


2011-01-06. Badnji dan

Badnji danBadnji dan i Božić su nerazdvojni praznici, ne samo zato što dolaze odmah jedan posle drugog već i zbog običaja i verovanja koji ih spajaju. Badnji dan je takođe poslednji dan Božićnog posta, a dan koji mu prethodi je Tucindan.

Badnji dan je 6. januara, dan uoči Božića, a naziv je dobio po badnjaku koji se tog dana seče i uveče unosi u kuću. S obzirom da je to jedan od najstarijih praznika, dosta običaja se izgubilo ili zaboravilo. Običaji se razlikuju od kraja do kraja, od sela do sela, ali postoji dosta zajedničkih elemenata.

Badnji danLoženje badnjaka uveče se odnosi na oganj i ognjište i na sam dom. Sama simbolika čina se odnosi na rađanje novog sunca jer je Badnji dan odmah posle kratkodnevnice. Mladi hrast se daje ognju zarad nove godine, a mnoštvo varnica koje se bacaju u nebo najavljuju mnogo roda i prinosa.

Već u ranu zoru, pucanjem iz pušaka se najavljuje odlazak po badnjak. Badnjak seku isključivo muškarci, otac i najstariji sin, a od kuće kreću pre nego što izađe sunce. Zavisno od kraja, razlikuje se drvo koje se uzima za badnjak. U Istočnoj Srbiji je bitno da to bude cer, a u ostalim delovima zemlje hrast, negde čak i bukva.

Pre sečenja, drvetu se nazove „dobro jutro“, čestita mu se praznik i zamoli se da porodici donese zdravlje i sreću. Nakon toga se drvo posipa žitom ili mu se prinosi kolač, posebno umešen za tu priliku. Pošto se drvo ne sme dodirnuti golim rukama potrebno je da se stave rukavice. Drvo se zaseca sa istočne strane jer na tu stranu treba da padne. Onaj ko seče se trudi da ne muči drvo te pokušava da ga obori iz jednog ili najviše tri udarca. Ukoliko posle trećeg udarca, drvo nije oboreno, mora pokušati da ga obali rukama jer više udaraca nije dozvoljeno.

Od badnjaka se odvaja prvi iver. On po verovanju ima magičnu moć. Ne bi trebalo da iver padne na zemlju i zato je pored onog ko seče uvek još neko ko ga hvata. Ukoliko domaćin želi da mu stoka uvek bude na okupu, iver stavlja u štalu ili ga stavlja kod pčela kako im niko ne bi naudio. Postoji verovanje da iver potopljen u vodu ima isceliteljske moći i da su tu vodu pili bolesni kako bi ozdravili. Neki prvi iver stavljaju pod kvasac da sve u kući raste kao kvasac.

Kada se domaćin vrati iz šume, badnjak se prislanja uz kuću i čeka se prvi mrak da se unese. Najviše običaja se vezuje za Badnje veče.

Prvim sumrakom, domaćin izlazi napolje i uzima badnjak. Ostali čalnovi porodice ga čekaju u kući. Kuca na vrata, a ukućani pitaju ko je. On odgovara: „Badnjak vam dolazi u kuću“. Tada mu domaćica sa sitom u ruci, punom žita, otvara vrata. Bitno je da domaćin uđe u kuću desnom nogom. Tada pozdravlja ukućane rečima „Srećno vam Badnje veče“ na šta ukućani odgovaraju „Bog ti svako dobro dao i uvek sreće imao“ dok ga domaćica dočekuje tako što po njemu sipa žito iz sita.

Sa badnjakom u rukama, domaćin obilazi kuću kvocajući kao kvočka, a domaćica i deca idu za njim i pijuču kao pilići.

Kad se unese badnjak, domaćin i domaćica unose slamu preko koje stavljaju stonjak jer će se tu jesti. Stolice se iznose van kuće.

Pre nego što se zapali badnjak, potrebno ga je prethodno celivati, namazati medom pa tek onda staviti na ognjište. Tada se prema badnjaku svi ophode kao prema živom biću. Deca džaraju vatru (raspaljuju vatru grančicama) da bi nastalo pregršt varnica i iskri. Tada se govori „... koliko varnica toliko zdravlja, sreće, ljubavi, parica, pilića...“ i nabraja se sve i svako čije se blagostanje priželjkuje.

Posle završetka obreda, domaćin kadi ceo dom i večeru, pali sveću i pristupa se badnjoj večeri.
Trenutni odeljak: Vesti & Obavestenja
POGLEDAJTE JOS:


2006-09-09.  | 

Raspisan konkurs za najlepsu fotografiju dojenja

Povodom Nacionalne nedelje dojenja, koja se obeležava od 2. do 8. oktobra , Udruženje RODITELJ organizuje konkurs za najlepšu fotografiju na temu dojenja!

Svi koji imaju zabeležen ovaj divni trenutak i žele da učestvuju na konkursu, svoje fotografije mogu poslati na e- mail adresu Udruženja info@roditelj.org

Ovim konkursom želimo da podržimo dojenje kao najprirodniji i najbolji način ishrane beba. Nadamo se da ćemo uspeti da od svih fotografija koje prispeju na konkurs napravimo izložbu a fotografije koje izabere žiri, dobiće vredne nagrade. Takođe, planiramo održavanje tribine na kojoj će stručnjaci iz ove oblasti govoriti o najčešćim problemima sa dojenjem i razlozima zbog kojih majke odustaju od ovakvog načina ishrane beba.2007-08-31.  | 

Konkurs za izbor fotografije na temu „DOJITE S PONOSOM“

Udruženje „RODITELJ-Novi Sad“ povodom Svetske nedelje dojenja, koja se u našoj zemlji obeležava u prvoj nedelji oktobra, po drugi put organizuje foto-konkurs za izbor najbolje fotografije na temu „Dojite s ponosom“. Cilj foto-konkursa je da se na fotografijama zabeleži jedinstveni trenutak u kome se beba na majčinim grudima hrani najdragocenijom hranom, majčinim mlekom.2011-05-26.  | 

Nova Rosa boca – pravi izbor za prirodu, vas i vaše dete

Nova Rosa boca – pravi izbor za prirodu, vas i vaše dete Za pravilan rast i razvoj dece veliki značaj ima zdrava životna sredina. Mnoge odluke koje donosimo, a tiče se našeg odnosa prema prirodi, utiču na to da li će naši mališani odrastati u zdravom okruženju.2010-03-18.  | 

Ana Sofrenović uručila GAK Narodni front donaciju ispred Pampers-a

>Beograd, 18.mart - Ana Sofrenović, ambasador Pampers-a i UNICEF-a  u kampanji’’1pakovanje = 1vakcina’’, donirala je GAK ’’Narodni front’’ 40 neonatalnih kreveta i 30 stolica za porodilje ispred  Pampers-a.

 

Pored Ane Sofrenović , gostima se na  konferenciji za medije obratio i zamenik direktora GAK ’’Narodni front’’, gospodin dr Spaso Andjelić  i dr Miodrag Ignjatović, pedijatar ,neonatolog,penzionisani načelnik neonatologije na Institutu i predsednik komisije za sertifikaciju bebi-frendli bolnice.2010-11-05.  | 

Kukuriku bajka

Kukuriku bajkaU nedelju, 07. novembra 2010. godine u 11 sati, na pozorišnoj sceni Gimnazije „Laza Kostić“ (Telep – Ćirila i Metodija ulica), biće odigrana lutkarska predstava za decu "Kukuriku bajka" u, sada već, tradicionalnom terminu – nedeljom u 11.


Cena karte je 200,00 dinara, a za rezervacije od 5 i više karata cena iznosi 150,00 dinara po ulaznici.

Sve bliže informacije možete naći na sajtu Novosadskog Novog Teatra:
www.novosadskinoviteatar.com
ili ih dobiti na telefon: 064 144 66 52
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS