MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2010-11-26. Uhvatite dete na delu ... dok radi nešto dobro!

Uhvatite dete na delu ... dok radi nešto dobro!Verovali ili ne, svako dete – čak i najrazmaženije – uradi nešto dobro tokom dana. Doduše, kod neke dece je to teško uvideti, ali kao brižni roditelji puni ljubavi, moramo se potruditi da pronađemo.

Zateknite se tu kada dete radi nešto dobro
Uhvatite dete na delu ... dok radi nešto dobro!To je jednostavno zapažanje, ali skoncentrisani da budemo „dobri“ roditelji, više obraćamo pažnju na negativne stvari. Najbolji način da motivišete svoje klince da se lepo ponašaju je da osmislite plan po kome ćete nagrađivati i potencirati lepo ophođenje. Pohvala i pažnja su vrlo jaka motivacija. Deca uče da će biti primećena i hvaljena ako se lepo ponašaju što će, za uzvrat, učvrstiti obrasce primerenog ponašanja.

Budite precizni kada hvalite dete
Nemojte samo reći „Bio/la si dobar/a danas.“ Pronađite jasne pokazatelje koji definišu prikladno i lepo ponašanje. „Lepo si se igrao/la sa sestrom danas, nisi bio/la sebičan/a.“ ili „Hvala što si se setio/la da pokupiš igračke za sobom.“ Na ovaj način opisujete deci kako želite i očekujete da se ponašaju. Objašnjenje lepog ponašanja im pomaže da razumeju cilj.

S vremena na vreme ih nagradite
Postoji razlika između nagrade i mita. Nagrada se nudi u slučajevima kada dete uhvatite da radi nešto dobro i sačekate da se akcija izvrši do kraja. „Danas nije bilo trčanja kroz market tako da ću ti kupiti nešto slatko.“ Mito se dešava pre dela „Ako budeš dobar/a danas u marketu, kupiću ti nešto slatko.“ Uviđate li razliku? Nagrada pomaže detetu da samo sebe motiviše da čini dobro dok u slučaju mita, neka stvar ili situacija, ga motiviše da čini dobro. I zapamtite, ako je neka stvar predmet motivacije, detetu će biti teško da se lepo ponaša jer će uvek postojati pretnja da će se lepo ponašanje pretvoriti u ružno. Deca, čiji su roditelji primenjivali sistem nagrađivanja, su sigurnija u sebe, pouzdanija, odgovornija i kreativnija.

Iskoristite proročanstvo koje se ispunjava samo od sebe
U suštini, deca postaju ono što im kažete da jesu. Ako detetu kažete da je fino, potrudiće se da bude fino. Ako joj kažete da je dobra devojčica, onda će se verovatno truditi da to i bude. A, ako joj kažete da je razmaženo derište, pokazaće Vam da ste u pravu. Deca shvataju reči odraslih zdravo za gotovo. Saslušaju šta imamo da kažemo i onda pronađu sebe u tom svetlu. Odigraće svaku ulogu koju im dodelimo. Kaže se da je dečji mozak kao banka – sve što stavite u nju, to dobijete nazad. Moramo da uložimo prikladne, ali istinite reči u malu banku. Naravno, to ne znači da joj treba reći da je dobra devojčica kada se ponaša kao derište već pronađite lepe stvari koje radi i neka Vas čuje kako o tome govorite. Reči roditelja poprilično često dovedu do emotivnog bankrota. Zašto ne iskoristiti priliku da se ulože samo zlatne reči?

Dobiće Vašu pažnju na ovaj ili onaj način. Teško je razumeti, ali nekoj deci, negativna pažnja pa čak i kazna, su mnogo bolji od nepažnje uopšte. Ako Vam ne mogu privući pažnju lepim ponašanjem, učiniće to ponašajući se skroz suprotno. Znači ključ je u tome da ne dozvolite da se deca bore za Vašu pažnju. Zateknite ih dok čine dobre stvari.

Lepe reči i nežni dodiri, zajedno sa ostalim gestovima ljubavi, kod dece razvijaju osećaj samopoštovanja i samokontrole. Posmatrajte i hvalite dete svaki put kada se lepo ponaša tokom dana i možda neće ni biti loših postupaka koje treba ispraviti. Takođe ga hvalite i za druge stvari sem za ponašanje. Divite se njegovom ručnom radu, recite mu kako se lepo smeje, a iznad svega ispunite mu dan poljupcima, zagrljajima i smehom.

Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2010-11-09.  | 

Pomozite detetu da stekne prijatelje

Pomozite detetu da stekne prijateljeDrugovi i drugarice su veoma bitan segment u detetovom odrastanju i zdravlju. Druženje sa prijateljima pomaže da deca nauče o odnosima sa drugim ljudima, kompromisu, socijalnim normama, donošenju odluka i još puno toga. Ako ima prijatelje oko sebe, detetu će se podići samopouzdanje, imaće motivaciju da učestvuje u školskim i vanškolskim aktivnostima, razviće veći osećaj za svoje talente, veštine i ličnost. Iako druženje donosi samo korist, nije svakom detetu lako sklopiti prijateljstvo. Ukoliko Vaše dete ima taj problem, moći ćete da mu pomognete tako što ćete razgovarati o prijateljstvima, prepoznati prepreke u izgradnji istih, diskutovati o potencijalnim drugarima i nameštati socijalne situacije.2010-10-19.  | 

Budite model lepog ponašanja

Budite model lepog ponašanjaRoditelji nisu uvek svesni koliko se deca ugledaju na njih, a to se posebno odnosi na decu koja kopiraju njihovo ponašanje. Iako ne rade to sa namerom, oni uče decu kako da se ponašaju svakog trenutka, a deca uče šta se smatra prikladnim iz onoga što rade njihovi roditelji. Stoga se smatra da treba da budu model lepog ponašanja kroz svoje postupke, a ne da se pridržavaju izreke „Uradi kao što sam ti rekao/la, a ne kao što ja radim.“2011-08-23.  | 

Udaranje dece

Udaranje dece„Pljeskanje“ je uobičajen izraz za blago udaranje deteta u svrhu disciplinovanja. Mnogi roditelji to čine jer veruju da će na taj način odvratiti decu od lošeg ponašanja. Drugi na pljeskanje gledaju kao na vrstu zlostavljanja i odbijaju da ga primenjuju. Danas je to i dalje legalan čin, ali spada u veoma kontraverzne metode disciplinovanja.2013-03-06.  | 

Šta mogu učiniti roditelji da spreče dete da ujeda?

Šta mogu učiniti roditelji da spreče dete da ujeda?Ruku na srce, uopšte nije zabavno kada je u blizini dete koje ujeda. Iako to nije neprirodno ponašanje, nije prihvatljivo kod druge dece, a posebno kod drugih roditelja. Ova briga se obično javlja kad dete pođe u predškolsko i kada je vrlo malo. Šta roditelji mogu učiniti da umanje i iskorene ovaj problem?2011-01-17.  | 

Naučite dete samokontroli

Naučite dete samokontroliKada dete počne da se ponaša van sebe u punom marketu, ili za vreme porodičnog prazničnog okupljanja, pa i kod kuće dok ste sami, to zna biti zaista frustrirajuće. Ali, roditelji mogu decu naučiti samokontroli i načinu da odgovore situaciji, a da se ne vode čistim impulsima.

Učenje samokontole je jedan od najbitnijih procesa u detinjstvu jer je to jedna od najbitnijih veština kasnije u životu.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS