MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2010-10-10. Naočari i kontaktna sočiva

Naočari i kontaktna sočivaZašto su nekim ljudima potrebne naočari, a drugima ne? Svačije oči su za nijansu drugačije – ne samo što se tiče boje već i načina funkcionisanja. Ponekad delovi oka ne rade skupa kako bi trebalo. Međutim, naočari i sočiva mogu pomoći većini osoba da bolje vide.

Kako funkcionišu oči?
Očna jabučica se sastoji od rožnjače, čistog tkiva koje utiče na očni fokus; irisa, obojenog dela; zenice, koja dopušta da svetlost dopre do oka i mrežnjače koja se nalazi u stražnjem delu očne jabučice. Kada svi delovi oka funkcionišu kako treba, dete nema problema sa vidom jer oči uhvate sliku i šalju je mozgu gde se obrađuje. Na primer, ako je slon ispred Vas, mozak gotovo istog trenutka kaže „Hej, to je slon!“

Oči moraju da prelome svetlosne zrake kako bi se slika jasno fokusirala na mrežnjaču. Ako mrežnjača jasnije pamti sliku, mozak će je bolje obraditi i bolje ćete videti.

Prelamanje zraka (refrakcija) je veoma bitno i ukoliko ne funkcioniše kako treba onda dolazi do problema sa vidom. Iz razloga što mogu da reše ovaj problem, naočari i sočiva su tako efikasni. Laserska operacija može otkloniti nekoliko problema, ali se ne preporučuje deci jer su u razvoju.

Kratkovidost i dalekovidost – šta je šta?
Oba pojma su vezana za refraktivne probleme. Osoba je kratkovida kada vidi stvari koje su blizu, ali ne vidi one koje su daleko. Dalekovidost znači da možete videti stvari koje su udaljene, ali ne i one koje su blizu, npr. slova kada čitate knjigu.

U oba slučaja, slika nije pravilno usresređena na mrežnjaču. Kod kratkovidosti slika se fokusira ispred mrežnjače, a kod dalekovidosti iza. Oblik očne jabučice takođe može napraviti problem.

Drugi reflektivni problem je astigmatizam. Nastaje usled neravne površine rožnjače i svetlost se prelama u različitim pravcima, a osoba može videti iskrivljene i mutne slike.

Naočari i sočiva popravljaju vid jer omogućavaju oku da fokusira svetlost na pravu tačku na mrežnjači – mesto koje daje najjasniju sliku. Zato što su svačije oči drugačije, naočari jednoj osobi pružaju izvanredan vid dok drugoj mute slike pred očima. Siguno ste nekada probali nečije i uverili se u ovo o čemu Vam pričamo.

Ako Vaše dete ima problema sa vidom, lekar oftamolog će prepisati naočari ili kontaktna sočiva. U ovom slučaju recept ne podrazumeva odlaženje u apoteku i uzimanje leka već  recept sadrži brojeve koji su neophodni ljudima koji će Vam dati naočari.

Zabavni deo
Ukoliko je lekar prepisao Vašem detetu naočari, morate potražiti okvir koji Vam se dopada. Može biti zabavno dok ih isprobavate. Odaberite onaj koji je udoban detetu, a u isto vreme i čvrst. Ali, treba i da se sviđa Vašem mališanu – verovatno će ih dosta nositi. Sama sočiva (stakla) mogu biti napravljena od različitih materijala, neprobojnog stakla ili plastike (polikarbonat).

Staklo je uglavnom teško i može vrlo lako da se razbije. Plastika se lako ogrebe, ali je često najbolji izbor za decu.

Treba znati kako se pravilno čiste naočari. Nabavite futrolu i stavljajte naočari u nju kad god ih ne nosite. Poslednje što želite je da sednete na njih.

Ukoliko će dete nositi sočiva, porazgovarajte sa lekarom o nošenju istih, čišćenju ...

Pravi zabavni deo cele priče oko naočara i sočiva je što će dete videti mnogo bolje. Ceo svet će mu izgledati lepše.
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2010-12-08.  | 

Povrede kolena – zglobna hrskavica

Koji su tipovi povrede kolena?

Povrede kolena – zglobna hrskavicaU kolenu postoji nekoliko struktura: kolateralni ligamenti, meniskus, ukršteni ligamenti i zglobna hrskavica.

Ukoliko postoji povreda kolena, vrlo je moguće da je više struktura istovremeno povređeno.2009-02-23.  | 

Vitamini u pedijatriji

Vitamini u pedijatrijiVitamini su složena organska jedinjenja od izuzetnog značaja za brojne procese u ljudskom organizmu. Ime im potiče od latinske reči vita, vitae, što znači život. Prvu supstancu ove vrste, vitamin B1, otkrio je 1912. godine Kazimir Funk, poljski biohemičar. U narednom periodu otkriveni su i ostali vitamini, ukupno njih 20, koji se, prema rastvorljivosti dele na one koji su rastvorljivi u vodi (hidrosolubilni) i one koje se rastvaraju u mastima (liposolubilni). U hidrosolubilne vitamine spadaju vitamini B-kompleksa i vitamin C, a u liposolubilne A, D, E i K.2011-11-26.  | 

Ravna stopala (Ravni tabani)

Ravna stopala (Ravni tabani)Ravna stopala, ili pes planus, nemaju normalan luk. Dete kada stoji, celim stopalom se oslanja na zemlju. Ravni tabani ne predstavljaju uvek problem. Pre 3. godine sva deca imaju ravna stopala. Luk unutar stopala ne počinje da se razvija do 3. godine.

Nakon tog perioda, dete može imati dva tipa ravnih stopala: fleksibilne ili rigidne.2010-10-23.  | 

Prehlada ili grip? Kako znati razliku

Prehlada ili grip? Kako znati razlikuSimptomi koji nastaju tokom virusnih oboljenja su često pokušaj organizma da se reši virusa i štetu svede na minimum. Kijanjem se izbacuje virus iz nosa, kašljanjem iz pluća i grla, povraćanjem iz stomaka i dijarejom iz creva. Temperatura sprečava širenje virusa. Tema virusnih oboljenja će uvek biti nekako zbunjujuća jer postoji vrlo mali broj simptoma kojima telo može odgovoriti na veliki i raznovrstan broj virusa. Iako simptomi prehlade i gripa mogu biti vrlo slični, razlike među njima su bitne.2010-09-22.  | 

Prevencija od trovanja

Prevencija od trovanjaSve vrste lekova, vitamina i hemikalija držite pod ključem. Zapamtite da svi preparati za čišćenje, poliranje, narkotici, insekticidi, kozmetika, aceton ili bilo koji skidač laka za nokte i automobilski proizvodi predstavljaju potencijalnu opasnost po decu.

Sve preparate za čišćenje držite u originalnim pakovanjima. Nikako ih ne držite u flašama od soka, mleka ili vode. Posebno ne stavljajte benzin u flaše bilo kog proizvoda za piće.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS