MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2010-10-10. Naočari i kontaktna sočiva

Naočari i kontaktna sočivaZašto su nekim ljudima potrebne naočari, a drugima ne? Svačije oči su za nijansu drugačije – ne samo što se tiče boje već i načina funkcionisanja. Ponekad delovi oka ne rade skupa kako bi trebalo. Međutim, naočari i sočiva mogu pomoći većini osoba da bolje vide.

Kako funkcionišu oči?
Očna jabučica se sastoji od rožnjače, čistog tkiva koje utiče na očni fokus; irisa, obojenog dela; zenice, koja dopušta da svetlost dopre do oka i mrežnjače koja se nalazi u stražnjem delu očne jabučice. Kada svi delovi oka funkcionišu kako treba, dete nema problema sa vidom jer oči uhvate sliku i šalju je mozgu gde se obrađuje. Na primer, ako je slon ispred Vas, mozak gotovo istog trenutka kaže „Hej, to je slon!“

Oči moraju da prelome svetlosne zrake kako bi se slika jasno fokusirala na mrežnjaču. Ako mrežnjača jasnije pamti sliku, mozak će je bolje obraditi i bolje ćete videti.

Prelamanje zraka (refrakcija) je veoma bitno i ukoliko ne funkcioniše kako treba onda dolazi do problema sa vidom. Iz razloga što mogu da reše ovaj problem, naočari i sočiva su tako efikasni. Laserska operacija može otkloniti nekoliko problema, ali se ne preporučuje deci jer su u razvoju.

Kratkovidost i dalekovidost – šta je šta?
Oba pojma su vezana za refraktivne probleme. Osoba je kratkovida kada vidi stvari koje su blizu, ali ne vidi one koje su daleko. Dalekovidost znači da možete videti stvari koje su udaljene, ali ne i one koje su blizu, npr. slova kada čitate knjigu.

U oba slučaja, slika nije pravilno usresređena na mrežnjaču. Kod kratkovidosti slika se fokusira ispred mrežnjače, a kod dalekovidosti iza. Oblik očne jabučice takođe može napraviti problem.

Drugi reflektivni problem je astigmatizam. Nastaje usled neravne površine rožnjače i svetlost se prelama u različitim pravcima, a osoba može videti iskrivljene i mutne slike.

Naočari i sočiva popravljaju vid jer omogućavaju oku da fokusira svetlost na pravu tačku na mrežnjači – mesto koje daje najjasniju sliku. Zato što su svačije oči drugačije, naočari jednoj osobi pružaju izvanredan vid dok drugoj mute slike pred očima. Siguno ste nekada probali nečije i uverili se u ovo o čemu Vam pričamo.

Ako Vaše dete ima problema sa vidom, lekar oftamolog će prepisati naočari ili kontaktna sočiva. U ovom slučaju recept ne podrazumeva odlaženje u apoteku i uzimanje leka već  recept sadrži brojeve koji su neophodni ljudima koji će Vam dati naočari.

Zabavni deo
Ukoliko je lekar prepisao Vašem detetu naočari, morate potražiti okvir koji Vam se dopada. Može biti zabavno dok ih isprobavate. Odaberite onaj koji je udoban detetu, a u isto vreme i čvrst. Ali, treba i da se sviđa Vašem mališanu – verovatno će ih dosta nositi. Sama sočiva (stakla) mogu biti napravljena od različitih materijala, neprobojnog stakla ili plastike (polikarbonat).

Staklo je uglavnom teško i može vrlo lako da se razbije. Plastika se lako ogrebe, ali je često najbolji izbor za decu.

Treba znati kako se pravilno čiste naočari. Nabavite futrolu i stavljajte naočari u nju kad god ih ne nosite. Poslednje što želite je da sednete na njih.

Ukoliko će dete nositi sočiva, porazgovarajte sa lekarom o nošenju istih, čišćenju ...

Pravi zabavni deo cele priče oko naočara i sočiva je što će dete videti mnogo bolje. Ceo svet će mu izgledati lepše.
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2011-10-20.  | 

Dete sa poremećajem pažnje (ADHD)

Dete sa poremećajem pažnje (ADHD)Deficit pažnje i hiperaktivnost kod dece (ADHD) je stanje koje otežava detetu kontrolu nad nivoom aktivnosti i reakcijama na ono šta se dešava oko njega. Dete koje ima ovaj poremećaj veoma teško drži pažnju. ADHD se javlja u ranom detinjstvu i može trajati kroz pubertet do zrelog doba.2010-10-05.  | 

Problemi sa suvom kožom

Kako koža postaje suva?
Problemi sa suvom kožomPreviše kupanja i sapuna otklanja prirodna ulja sa kože. To je glavni razlog zašto je koža suva. Suva klima samo pogoršava stanje. Problem nije toliko čest kod tinejdžera jer su njihove masne (lojne) žlezde aktivnije.

Suva i gruba koža sa bubuljičicama na poleđini ruku i zadnjem delu butina se naziva keratosis pilaris ili u narodu poznatija kao „guščija koža“. Suvi beli pečati po licu i rukama su simptomi pityriasis albe. Oba oboljenja nastaju zbog komlikacija usled trljanja suve kože sapunom. Suva mesta svrbe i to je jedan od glavnih simptoma suve kože.2010-09-29.  | 

Vrtić, ispit za imunitet

Vrtić, ispit za imunitetJaslice i vrtić za mnoge roditelje su sinonim za često pobolevanje mališana, visoke temperature i neminovno odsustvo s posla. Tačno je da boravak u kolektivu prate razne infekcije, ali treba znati da u prve tri godine života dete i bez toga godišnje ima prosečno četiri do šest infekcija gornjih disajnih puteva. Njihova učestalost se smanjuje sa odrastanjem, kaže za „Baby planetu“ stručni saradnik dr  Danijela Milosavljević2011-08-23.  | 

Ishrana dece koja su alergična na pšenicu

Izbegavajte sve vrste pšeničnih proizvoda
Ishrana dece koja su alergična na pšenicuU zemljama širom sveta, pšenica je jedan od najčešćih nutritivnih sastojaka. Stoga je jako teško spremati hranu koja ne sadrži pšenicu.

Ukoliko je dete alergično na pšenicu, mora izbegavati sve vrste pšeničnih proizvoda. Lista namirnica i hrane je podugačka, uključujući hleb, zemičke, čajno pecivo, kolače, kekseve, pahuljice, torte, paste, pice, palačinke, razne soseve i brzu hranu. Morate pažljivo čitati listu sastojaka jer mnogi proizvodi kao što su sladoled i kečap mogu sadržati tragove pšeničnog brašna.2011-05-21.  | 

Tikovi kod dece (grčevi)

Šta su tikovi?
Tikovi kod dece (grčevi)To su brzi, ponavljajući grčevi mišića – treptanje (migovi), grimase, mrštenje, okretanje glave u stranu ili sleganje ramenima. Većina tikova traje 1 sekundu. Obično se češće dešavaju kada je dete pod stresom. Kada je opušteno, tikovi nisu toliko česti. Takođe se dešavaju dok dete spava. Tikovi se tri puta češće dešavaju kod dečaka nego kod devojčica.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS