MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2009-02-26. Pobedite dečije alergije

Pobedite dečije alergijeMnoga deca od najranijeg uzrasta pokazuju osetljivost ka mnogim alergenima, naročito onim koji „lebde“ u vazduhu.Rezultat te osetljivosti roditeljima je veoma poznat. Bronhije određenog broja dece su preosetljive na izvesne faktore iz čovekove okoline. Izlaganje tim pokretačima dovodi do sužavanja disajnih puteva usled grčenja glatkih misića koji okružuju disajne puteve, pa tako dolazi do otoka zida bronhija i otežanog disanja. Šta učiniti i kako pomoći detetu?

Alergija, astma ili nešto treće?
Prema posojećim epidemiološkim podacima više od sto miliona ljudi na svetu boluje od astme i ne očekuje da se u bliskoj budućnosti taj broj smanji. Ako jedan od roditelja ima astmu, šansa da dete dobije bolest iznosi 1:4. Ako oba roditelja imaju astmu jedno od dvoje dece takođe će je imati. U pojavi astme nasledni faktor je veoma značajan, pošto je otkriveno više gena odgovornih za nastanak bolesti. Pored unutrašnjih (genetskih) faktora, pojavi bolesti doprinose i faktori sredine (spoljašnji) u kojoj čovek živi. Može se naslediti atopiska konstitucija, tj. tendencija pojave alergijskih manifestacija koje postoje u većini dece sa astmom. Ali, to ne znači da će dete biti alergično na iste alergene kao i njihovi roditelji. Naprimer, ako majka ima polensku kijavicu, njeno dete može biti alergično na životinjske dlake i sl. Ako su roditelji pušači povećava se rizik za dete. Kod 20-25% dece obolele od astme bar jedan roditelj je pušač. Takođe, prevremeno rođenje bebe može oštetiti njena pluća što povećava osetljivost za nastanak astme. Postojanje alergija, kao što su polenska kijavica, alergija na hranu ili ekcem u ranom uzrastu, obično pre treće godine, predstavljaju jednako važne faktore rizika. Slično je i sa teškim virusnim infekcijama u najsitnijim disajnim putevima, one se obično javljaju kod dece mlađe od dve godine.

Otežano disanje bez alergena
Tokom prve dve do tri godine života, dete može da ima napade odežanog disanja, ali ne kao reakciju na alergen, već samo onda kada ima nazeb. Mada je ova pojava najizraženija tokom prve tri godine života, može da se zadrži kao faktor otežanog disanja i u starijem uzrastu. Nije lako biti roditelj malog deteta koje se guši svaki put kada se prehladi, ali mu je ipak moguće pomoći. Ako je nazeb prouzrokovan bakterijom, tada se leči antibioticima. Međutim, većina prehlada je virusnog porekla i tada antibiotici ne pomažu. Ali, postoji rešenje! Pošto su mala deca prilično osetljiva na mnoge sastojke lekova koji se koriste za ublažavanje napada otežanog disanja, pametnije je pribeći nekoj od neškodljivih metoda. Jedna od njih je, svakako, akupunktura. Potražite savet pedijatra.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2006-12-27.  | 

Kako odgajiti zdravo srce

Nikada nije suvise rano poceti sa smanjivanjem rizika da vasa beba kasnije u zivotu bude zrtva srcanog udara. Od kraja druge godine hranite dete proizvodima sa niskim sadrzajem zasicenih masti kiselina i holsterola. Ukoliko je u porodici vec neko imao izrazen povecani holesterol u krvi neka bebin lekar prati nivo tog sastojka u krvi vaseg deteta.2009-02-22.  | 

Grinje

GrinjeGrinje prava su napast. Neki ih proklinju samo do puberteta (jer ih tegobe sa grinjama tada napuste), neki celog života, a mnogo je i onih koji se čude i prvima i drugima (sa grinjama se „lepo slažu“ do kraja života). Grinje su paraziti, ali ipak imaju neku funkciju. Ne postoje samo da bi nas nervirale. One su „čistači“ i žive svuda oko nas, na svim kontinentima. Obožavaju prašinu, jer se njome i hrane, tačnije onim čega u prašini dosta ima, a to je ljuspice naše kože.2010-11-24.  | 

Prehlade, alergije i infekcije sinusa

Prehlade, alergije i infekcije sinusaRoditelji se često pitaju da li je konstantno curenje nosa rezultat prehlade, alergije ili sinusne infekcije.2011-11-21.  | 

Rascep usne i nepca

Rascep usne i nepcaMože Vas zapanjiti činjenica da se beba može roditi sa rascepljenom usnom ili nepcem. Ovaj problem vodi ka drugim problemima kao što su upala srednjeg uha, krivi zubi i poteškoće sa sluhom. Dobra vest je što su operacije jako uspešne.2011-10-18.  | 

Šta uraditi ako dete odbija da pije tečnost kada je bolesno i povraća kada pije antibiotike?

Odbija da pije tečnost
Šta uraditi ako dete odbija da pije tečnost kada je bolesno i povraća kada pije antibiotike?Ako dete povraća ili ima dijareju, najbitnije je da unosi u organizam dovoljno tečnosti kako ne bi dehidriralo.

Ako Vaš mališan odbija da pije svoj omiljeni sok ili čaj, budite fleksibilni. Voćni sladoledi na dršku, poput Rumenka i sl., su odlična alternativa. Odličan su izvor potrebne tečnosti i mališani na njih gledaju kao na čast. Vidite da li je bol u grlu razlog zbog koga Vaše dete odbija da pije. Ako je to slučaj, dajte detetu lek protiv bolova koji je prepisao lekar ili preporučio farmaceut i nakon 30 do 60 minuta kada lek počne da deluje, dajte mu malo tečnosti.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS