MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 

 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: ´┐Ż


2005-11-03. Epiduralna anestezija ~ da ili ne

Jedan broj zena odlucuje se za porodjaj pod ovom anestezijom, dok se druge plase ovakve intervencije zbog cinjenice da se ona daje u kicmu. Da li je strah opravdan ili ne?

Epiduralna anestezija je posebna vrsta anestezije koja se primenjuje kad porodjaj pocne. Da bi se blokirao bol iz materice i vagine daje se u kicmu, tako da porodilja ne oseca nista od pojasa ka dole.Kombinacijom anestetika blokiraju se nervni zavrseci, dok analgetici smanjuju bol u kicmenoj mozdini.

Ukoliko je porodjajni proces usporen, a porodjajni bolovi su izuzetno jaki, mozete zatraziti da vam daju epiduralnu anesteziju. Moguce je da vam akuser i babica preporuce ovu vrstu tehnike. Takodje je potrebno i da znate da je epiduralna anestezija samo jedna od mnogih opcija za smanjenje inteziteta bola. Upotreba maske sa kiseonikom, davanje analgetika ili akupunktura takodje mogu da umanje bolove. Najbitnije je da odaberete najbolji moguci nacin koji ce vam olaksati porodjaj i pri tom nece skoditi bebi. Odluku o operativnom dovrsavanju porodjaja koju, u zavisnosti od toka porodjaja, donosi lekarski tim, odluku o primeni epiduralne anestezije mozete doneti samo Vi.

Kako se primenjuje epiduralna anestezija?
Anestetik utice na krvne sudove u nogama i smanjuje dotok krvi u srce. Cesto se desava da prilikom primene ove metode porodilji naglo padne pritisak pa zbog toga oseca vrtoglavicu i mucninu. Iz tog razloga joj se u venu stavlja braunila (plasticna cevcica) da bi joj se u toku porodjaja  mogli davati lekovi intravenozno. Tako se neprijatni efekti epiduralne anestezije mogu znatno ublaziti. Posle stavljanja braunile, anesteticar ce zamoliti porodilju da sedne na ivicu kreveta. Nakon toga sledi dezinfekcija mesta gde se uvodi igla i davanje lokalne anestezije. Igla se uvodi u "epiduralno" mesto kicme. Zatim se postavlja fina cevcica od polietena (ili kateter) pre nego sto se igla izvadi. Lekar ce kateter flasterom pricvrstiti za kozu, a zatim se kroz njega ubrizgava anestetik. Dejstvo anestetika traje cetiri do sest casova, a tim sto moze da se skrati ili produzi.

Prednosti epiduralne anestezije
~ veoma je efikasna, potpuno otklanja bol i deluje kod vise od 90% pacijentkinji
~ ne skodi bebi
~ dejstvo anestezije moze da se prekine u svakom trenutku

Nedostaci epiduralne anestezije
~ u oko 10% slucajeva, ne deluje
~ mnoge zene zale se na jake glavobolje koje traju i po nekoliko casova nakon zavrsetka porodjaja
~ dok traje anestezija zena ne oseca napone, sto utice na produzavanje porodjaja
u nekim slucajevima je  lekar prinudjen da porodjaj dovrsi pomocu forceps klesta ili vakuuma
~ dok traje epiduralna anestezija, porodilja ne oseca nagon za mokrenjem i ne moze prirodnim putem da obavlja fizioloske potrebe
~ dok traje porodjaj neophodno je da se neprestano proveravaju sve vitalne funkcije majke i deteta.

Trenutni odeljak: ´┐Ż
POGLEDAJTE JOS:


2010-07-12.  | 

Pampers donira neophodan nameštaj porodilištima u Srbiji

Svih 10 porodilišta u Srbiji od sada ima nov nameštaj za potrebe porodilja

Pampers donira neophodan name┼ítaj porodili┼ítima u SrbijiBeograd, jul 2010.godina - Porodili┼íte KC Srbije bolnice u Beogradu sada ima nov name┼ítaj za novorodjenčad i njihove majke. Neonatalne stolice, stolovi za presvlačenje i neonatalni Pampers kreveti već se nalaze u porodili┼ítu, i dostupni su majkama i njihovoj tek rođenoj deci.


KC bolnica u Beogradu nije jedina koju je Pampers podr┼żao, već je jedna od 10 bolnica iz 6 gradova koje će ove tokom nedelje dobiti potreban name┼ítaj. Preko 60 neonatalnih stolica, 60 stolova za presvlačenje i 200 neonatalnih Pampers kreveta stićiće do srpskih porodili┼íta.2007-08-31.  | 

Konkurs za izbor fotografije na temu ÔÇ×DOJITE S PONOSOMÔÇť

Udru┼żenje ÔÇ×RODITELJ-Novi SadÔÇť povodom Svetske nedelje dojenja, koja se u na┼íoj zemlji obele┼żava u prvoj nedelji oktobra, po drugi put organizuje foto-konkurs za izbor najbolje fotografije na temu ÔÇ×Dojite s ponosomÔÇť. Cilj foto-konkursa je da se na fotografijama zabele┼żi jedinstveni trenutak u kome se beba na majčinim grudima hrani najdragocenijom hranom, majčinim mlekom.2010-11-05.  | 

Kukuriku bajka

Kukuriku bajkaU nedelju, 07. novembra 2010. godine u 11 sati, na pozori┼ínoj sceni Gimnazije ÔÇ×Laza KostićÔÇť (Telep ÔÇô Ćirila i Metodija ulica), biće odigrana lutkarska predstava za decu "Kukuriku bajka" u, sada već, tradicionalnom terminu ÔÇô nedeljom u 11.


Cena karte je 200,00 dinara, a za rezervacije od 5 i više karata cena iznosi 150,00 dinara po ulaznici.

Sve bli┼że informacije mo┼żete naći na sajtu Novosadskog Novog Teatra:
www.novosadskinoviteatar.com
ili ih dobiti na telefon: 064 144 66 522010-10-30.  | 

Prva repriza ÔÇ×Male prodavnice čudaÔÇŁ

Prva repriza -Male prodavnice čuda-Predstavom za decu ÔÇ×Mala prodavnica čudaÔÇť, počela je nova pozori┼ína sezona 2010. / 2011. Novosadskog Novog Teatra.  U nedelju, 31. oktobra 2010. godine u 11 sati, na pozori┼ínoj sceni Gimnazije ÔÇ×Laza KostićÔÇť (Telep ÔÇô Ćirila i Metodija ulica), biće odigrana prva repriza ove predstave u sezoni 2010./2011. u, sada već, tradicionalnom terminu ÔÇô nedeljom u 11.

Cena karte je 200,00 dinara, a za rezervacije od 5 i više karata cena iznosi 150,00 dinara po ulaznici.

Sve bli┼że informacije mo┼żete naći na sajtu Novosadskog Novog Teatra:
www.novosadskinoviteatar.com
ili ih dobiti na telefon: 064 144 66 522011-12-27.  | 

Humanitarna akcija Moto-Deda Mraz za decu doma Sremčica

Humanitarna akcija Moto-Deda Mraz za decu doma SremčicaBeograd- Na Trgu Nikole Pa┼íića u subotu, 24. decembra 2011.godine odr┼żana je Novogodi┼ínja priredba za decu Doma u Sremčici u sklopu humanitarne akcije ÔÇ×Moto deda mraz za decu Doma sremčicaÔÇŁ koju je organozovala moto zajednica BJBikers. Motociklisti su po prvi put doveli decu iz Doma u Sremčici na priredbu u njihovu čast gde su dobili paketiće i dru┼żili se sa građanima koji su do┼íli da ih pozdrave. 
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte VaÜ biznis po najni×im cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright ę www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS