MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2012-07-20. Zaštita bebe od vrućine

Zaštita bebe od vrućineVreli dani mogu biti jako rizični za male bebe na koje vrućina utiče može jako negativno da utiče. Važno je zaštiti ih od pregrejavanja.

Kako zaštiti bebu od vrućine?
Bebe mogu postati jako napete od vrućine i tada im je potrebna dodatna pažnja. Ako Vi osećate da je vrućina nepodnošljiva, Vašoj bebi je još nepodnošljivija.
- Bebama koje se doje će verovatno trebati poneko dodatno dojenje, ali uglavnom im nije potrebno više tečnosti od uobičajenih dnevnih doza

- Bebama koje se hrane na flašicu kad ožedne  trebaće još neka porcija mlečne formule ili malo rashlađene prokuvane vode.

- Kupanje u mlakoj vodi će rashladiti Vašu bebu kad je jako toplo. Voda treba da bude dovoljno topla da se dete oseća prijatno, a ne hladna ma koliko bilo vruće napolju.

- Ostavite dete u najhladnijem delu kuće ili stana sa upaljenim ventilatorom. Ne upirite ventilator u bebu, već njime omogućite cirkulaciju vazduha u prostoriji.

- Obucite dete u onu vrstu odeće u kojoj se i Vi osećate prijatno. Beba može da ostane samo u peleni i prslučiću ili da se pokrije samo tankim pamučnim čaršavom.

- Ako je baš toplo stavite mokri peškir ispred ventilatora kako bi se hladio vazduh. Obratite pažnju na bebu da se slučajno ne prehladi.

- Ukoliko imate klimu nemojte da preterujete sa rashlađivanjem prostorije. Sobna temperatura od 24 do 26°C je sasvim dovoljna.

- Obucite bebu lagano, ali ukoliko izlazite napolje pokrijte joj ruke i noge.

- Izbegavajte putovanje po vrućini ukoliko je to moguće ili krenite na put rano izjutra. Bebe se u kolima jako brzo zagreju. Nikad ne ostavljajte bebu samu u automobilu. Postarajte se da senka pada na bebu dok putujete kolima, pošto je njena koža jako osetljiva i može da izgori od sunca koje prolazi kroz staklo.

Fleke od sunca
Fleke od sunca se manifestuju kao osip od malih crvenih tačkica sa sitnim oteklinama.
Često se pojavljuju tokom vrelih dana na onim delovima kože koji zadržavaju vlagu, kao što su oblast ispod pelene ili ispod brade.
Kreme koje sadrže cink i riblje ulje ili cink i ricinusovo ulje će zaštiti kožu Vas i Vašeg deteta. Krema koju koristite za oblast kože ispod pelene se može koristiti i za deo ispod brade, kao i za druge delove kože koji su skloni pojavljivanju fleka.
Često presvlačenje i kupanje u mlakoj vodi će takođe pomoći Vašoj bebi da lakše podnese vrućinu.

Beba na suncu
- Koža bebe je tanka i još uvek nedovoljno razvijena za zaštitu od sunca tako da izgori mnogo brže od kože odrasle osobe.


- Nema nikakve potrebe da bebe ispod 12 meseci starosti budu na suncu. Na primer u Australiji koja važi za zemlju sa jako toplom klimom, beba će dobiti sasvim dovoljno sunčeve svetlosti za zdrav razvoj indirektnim putem, odnosno u hladovini ili ukoliko joj je celo telo pokriveno odećom sve vreme.

- Držite bebu u hladovini, ali ukoliko već morate da je izvedete na sunce:

- Napravite hladovinu. Razvucite tanki čaršav ili frotir preko kolica.
- Pokrijte bebine ruke i noge odećom a glavu mu zaštitite što širim šeširićem ili kapom.
- Ako već nemate s čim da zaštitite delove kože na licu i rukama, koristite kremu za sunce za bebe. Kreme za sunce nisu štetne za bebe i treba ih upotrebljavati kako bi se smanjio rizik od opekotina. Koristite zaštitni faktor 30 ili jači.

Dehidracija
Ako beba ne dobija dovoljno tečnosti ili ukoliko izgubi dosta tečnosti usled dijareje ili povraćanja, pa i tokom znojenja (jer to je prirodni način na koji se telo rashlađuje) ona dehidrira.
Beba koja je dehidrirala postaje mlitava, nemirnija nego inače, izgubi na težini, koža joj je suva, fontanela joj je blago uvučenau, a i pelena joj je znatno suvlja nego obično.
Dehidriranoj bebi se mora davati dosta tečnosti. Ukoliko beba odbija da pije možda je potrebna čak i lekarska intervencija (primanje tečnosti kroz cevčicu).
Ukoliko posumnjate da je Vaša beba dehidrirala odvedite je kod lekara.

Toplotni udar
Toplotni udar nastaje kad beba izgubi previše telesnih tečnosti i njena temperatura počinje da se diže. Ukoliko se radi o težem obliku može biti jako opasno po bebu i oštetiti telesne organe.

Simptomi toplotnog udara kod beba, dece i doraslih su:
- Rast telesne temperature
- Manje količine urina prilikom mokrenja nego obično i urin nešto tamnije boje
- Povećana žeđ ( ali kako vreme prolazi beba je sve slabija i žeđ se smanjuje)
- Suva usta i oči
- Glavobolja, grčenje mišića
- Pospanost ili mlitavost tela
- Dezorjentisanost, kratak dah i povraćanje
- Nedostatak reakcije na poziv ili dodir

Šta činiti?
Ako Vaša beba ili dete pokazuje ove simptome potrebna mu je hitna lekarska intervencija. Za razliku od beba i dece koja su malo dehidrirala i mogu da se oporave uz povećani unos tečnosti, dete koje je doživelo toplotni udar mora biti hosptalizovano i neophodna mu je lekarska nega.

Šta činiti dok ne stigne hitna pomoć?
- Pozovite hitnu pomoć ili odvedite dete u bolnicu.
- Pokrijte dete hladnom vlažnom odećom
- Pokušajte da date detetu tečnost ukoliko je u svesnom stanju i može da guta.

Sprečite toplotni udar
Toplotni udar se može sprečiti.
- Bebe bi trebalo da budu u rashalđenim osenčenim prostorijama. Ako su već napolju pokrite kolica sa nekom vlažnom tkaninom.
- Bebe i malu decu ne treba ostavljati u parkiranom automobilu tokom vrelih dana čak ni kad je automobil u hladu.
- Bebe ne mogu da Vam kažu da su žedne, tako da je važno da sami isplanirate nekoliko dodatnih doza tečnosti za svog mališana.
- Ukoliko se dete opusti i omlitavi ili uznemiri to bi mogli biti početni znaci toplotnog udara. Dajte joj tečnosti i odvedite lekaru na pregled.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2011-10-18.  | 

Šta uraditi ako dete odbija da pije tečnost kada je bolesno i povraća kada pije antibiotike?

Odbija da pije tečnost
Šta uraditi ako dete odbija da pije tečnost kada je bolesno i povraća kada pije antibiotike?Ako dete povraća ili ima dijareju, najbitnije je da unosi u organizam dovoljno tečnosti kako ne bi dehidriralo.

Ako Vaš mališan odbija da pije svoj omiljeni sok ili čaj, budite fleksibilni. Voćni sladoledi na dršku, poput Rumenka i sl., su odlična alternativa. Odličan su izvor potrebne tečnosti i mališani na njih gledaju kao na čast. Vidite da li je bol u grlu razlog zbog koga Vaše dete odbija da pije. Ako je to slučaj, dajte detetu lek protiv bolova koji je prepisao lekar ili preporučio farmaceut i nakon 30 do 60 minuta kada lek počne da deluje, dajte mu malo tečnosti.2009-11-19.  | 

Autizam – kako prepoznati znake?

Autizam – kako prepoznati znake?Bilo kakav znak autizma je dovoljan razlog da roditelji odvedu dete na kotrolu specijalisti stručnom za tu oblast. Autizam se može primetitii u nekoliko upozoravajućih znakova, a njih najranije obično primete roditelji. Rana dijagnoza je veoma bitna i može imati veliku ulogu u ublažavanju simptoma, ali roditelji često ignorišu prve znake. Procenjuje se da samo 50% dece sa ovim poremećajem dobije dijagnozu pre polaska u predškolsko.2008-06-25.  | 

Toplotni udar

Toplotni udar je stanje opasno po život i javlja se kada se telesna temperatura opasno poveća, a sposobnost tela da se rashladi se „isključi“. Bebe i deca su posebno izložena toplotnom udaru. Vaša beba bi mogla da dobije toplotni udar ako je dugo napolju, posebno ako dehidrira ili ako nosi pretoplu odeću. Vožnja u automobilu u kojem je vruće – ili ostavljanje deteta u parkiranom automobilu, što nikada ne bi trebalo da uradite – takođe povećava rizik.2011-01-12.  | 

Da li intolerancija na gluten izaziva ekcem?

Da li intolerancija na gluten izaziva ekcem?Intolerancija na gluten ili pšenicu povlači set simptoma- naduvenost, isperutane uši i glavu, razdražljivost, nervozu i umor. Neki pacijenti su primetili da dok imaju ove simptome, prisutni su ekcem i psorijaza. Čitajući priznatu literaturu na tu temu, mnogi su došli do zaključka da je u pitanju intolerancija na hranu.2009-05-28.  | 

Mlečac ili soor (mlečica sor)

Mlečac ili soor (mlečica sor) Bele naslage u bebinim ustima, nije ozbiljan problem. Kako da prepoznate mlečac da biste na vreme počeli sa lečenjem.

Candida albicans jedna je od često prisutnih gljivica u organizmu žene. Ona se razvija na vlažnim i mračnim mestima, tako da su sluzokoža usta i vagine idealne podloge za njen nesmetan razvoj.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS