MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-12-16. Šumovi na srcu

Šumovi na srcuŠumovi su zvuci koje pravi srce. Kretanje krvi kroz srce pravi zvuk. Doktor ga čuje kad postavi stetoskop na grudi. Tip zvuka koji pravi srce će pomoći lekaru da odredi da li postoji problem i ako postoji, koje je prirode.

Šum na srcu je jako česta pojava kod dece. Oko 50% zdrave dece ima šum na srcu. U stvari, šum se može čuti kod svakog deteta u nekom dobu ranog detinjstva. Pre se čuje kada je dete uzbuđeno ili ima temperaturu. Neki šumovi su normalni dok ostali ukazuju na srčane probleme. Tek 1 u 100 slučajeva ukazuje na kardijalne probleme.

Šumovi na srcu se određuju na skali od 1 do 6. Ako je 1 onda se jedva čuje, a ako je 6 onda je veoma glasan.

Šta su bezazleni šumovi?
Oni se još nazivaju funkcionalni ili fiziološki šumovi. Ne predstavljaju problem deci i nije potreban tretman. Obično se čuje između 2. i 6. godine. U ovom dobu ih je lakše čuti nego kada je dete malo.

Ako se otkrije da dete ima fiziološki šum, to znači da je zdravo, da nije potrebno nikakvo lečenje niti ukidanje fizičkih aktivnosti. To nije znak da će dete imati neku od bolesti srca kasnije u životu.

Na koji način lekar odlučuje da li je u pitanju bezazleni šum ili ne?
Doktor će proveriti da li se šum čuje unutar srca, tip buke koji pravi, da li se menja kada se dete pomeri i kada se dešava u toku procesa kucanja srca tako što će putem stetoskopa slušati srce. Najčešće je to dovoljno, a retko kad se dete šalje na dalja ispitivanja.

Šta može ukazati na ozbiljan šum na srcu?
Lekar se zabrine ukoliko pored šuma postoje i drugi simptomi. To uključuje cijanozu ili poteškoće sa disanjem i jelom. Kada bi snimak pokazao uvećano srce, lekar bi odmah sredio da se radi ehokardiogram ili elektrokardiogram. Ukoliko postoji srčani problem, to je već posao za kardiologa.

Šta uzrokuje ozbiljne šumove?
Ozbiljni šumovi su posledica srčanih mana, npr. srčani zalisci ne rade kako treba ili postoje rupe u zidovima srca.

Kako se tretiraju?
Kada lekar završi sa testovima, uspostaviće dijagnozu i reći Vam je. Ako je šum bezazlen, nema potrebe za lečenjem. Ukoliko je šum znak ozbiljnijeg problema, lekar će razgovarati sa Vama o prirodi problema i opcijama lečenja.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2005-11-16.  | 

Zdravlje

Od trenutka kada ste doneli odluku da postanete majka potrudite se da na vasoj trpezi budu samo prirodne namirnice. Pravilna ishrana, sveza hrana bogata vitaminima od posebne je vaznosti  jer pruza zastitu mami i detetu. Vodite racuna o zdravlju. Neophodno je i vazno da redovno posecujete lekara. Svaka analiza daje doktoru neophodne podatke o zdravlju buduce mame. Takodje ukazuje na odstupanja u zdravstvenom stanju sto je vrlo vazno za mamu, ali i za bebu. Analize omogucavaju da se preventivno deluje na moguce nedostatke, da se neka bolest spreci ili prekine u zacetku. Trudite se da izbegavate sve ono sto nepovoljno utice na vase zdravlje pogotovo zato sto time ugrozavate pored svoga jos jedan zivot. Klonite se alkohola i duvana.2011-12-09.  | 

Insomnia kod dece

Insomnia kod deceMnoga deca i tinejdžeri imaju problema sa spavanjem što uključuje poteškoće da zaspu i često buđenje noću. Nažalost, nenaspavanost utiče na raspoloženje i ponašanje kod dece u toku dana, a to vodi do problema u disciplini.
Kao i odrasli, deca koja pate od insomnie imaju problema da zaspu, često se bude ili jednostavno nisu odmorni kada ustanu.2010-08-10.  | 

Trovanje hranom

Trovanje hranomHrana u frižideru je imala čudan miris, ali mališan je ipak pojeo. Toliko je bio gladan da je nije ni podgrejao. Par sati kasnije je počelo da mu biva muka, kao da se talasi bola smenjuju u stomaku. Neko vreme bola nije bilo, ali se brzo vratio i čak je dete povraćalo.

Ovo dosta liči na znake trovanja hranom. Objasnite detetu da niko ne stavlja otrov u hranu, već su se bakterije razmnožile i one su krive zbog njegovog lošeg stanja. Trovanje može imati blaži oblik i trajati vrlo kratko ili može biti ozbiljnije. Najbolje rešenje je da saznate kako da izbegnete trovanje.2006-11-21.  | 

Prehlada kod beba

Sa dolaskom hladnijih dana stizu i prvi zdravsteni problemi. Kijavica, smrcenje nosica, krcanje u nosicu. Nemoj da se uspaniciti odmah jer prehlade traju i do 2 nedelje. Ali naravno budite na oprezu i slusajte disanje bebe.2010-12-01.  | 

Upozorenje vezano za ribu i živu

Upozorenje vezano za ribu i živuRiba je zdrava, zar ne?

Naravno. Dobar je izvor proteina i omega-3 masnih kiselina, što je čini jako pogodnom za ishranu čoveka.

Postoji veoma velika verovatnoća da je riba koju jedete Vi i Vaše dete zaražena živom, što može naškoditi nerođenoj bebi (ukoliko ste trudni) ili malom detetu.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS