MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-12-16. Šumovi na srcu

Šumovi na srcuŠumovi su zvuci koje pravi srce. Kretanje krvi kroz srce pravi zvuk. Doktor ga čuje kad postavi stetoskop na grudi. Tip zvuka koji pravi srce će pomoći lekaru da odredi da li postoji problem i ako postoji, koje je prirode.

Šum na srcu je jako česta pojava kod dece. Oko 50% zdrave dece ima šum na srcu. U stvari, šum se može čuti kod svakog deteta u nekom dobu ranog detinjstva. Pre se čuje kada je dete uzbuđeno ili ima temperaturu. Neki šumovi su normalni dok ostali ukazuju na srčane probleme. Tek 1 u 100 slučajeva ukazuje na kardijalne probleme.

Šumovi na srcu se određuju na skali od 1 do 6. Ako je 1 onda se jedva čuje, a ako je 6 onda je veoma glasan.

Šta su bezazleni šumovi?
Oni se još nazivaju funkcionalni ili fiziološki šumovi. Ne predstavljaju problem deci i nije potreban tretman. Obično se čuje između 2. i 6. godine. U ovom dobu ih je lakše čuti nego kada je dete malo.

Ako se otkrije da dete ima fiziološki šum, to znači da je zdravo, da nije potrebno nikakvo lečenje niti ukidanje fizičkih aktivnosti. To nije znak da će dete imati neku od bolesti srca kasnije u životu.

Na koji način lekar odlučuje da li je u pitanju bezazleni šum ili ne?
Doktor će proveriti da li se šum čuje unutar srca, tip buke koji pravi, da li se menja kada se dete pomeri i kada se dešava u toku procesa kucanja srca tako što će putem stetoskopa slušati srce. Najčešće je to dovoljno, a retko kad se dete šalje na dalja ispitivanja.

Šta može ukazati na ozbiljan šum na srcu?
Lekar se zabrine ukoliko pored šuma postoje i drugi simptomi. To uključuje cijanozu ili poteškoće sa disanjem i jelom. Kada bi snimak pokazao uvećano srce, lekar bi odmah sredio da se radi ehokardiogram ili elektrokardiogram. Ukoliko postoji srčani problem, to je već posao za kardiologa.

Šta uzrokuje ozbiljne šumove?
Ozbiljni šumovi su posledica srčanih mana, npr. srčani zalisci ne rade kako treba ili postoje rupe u zidovima srca.

Kako se tretiraju?
Kada lekar završi sa testovima, uspostaviće dijagnozu i reći Vam je. Ako je šum bezazlen, nema potrebe za lečenjem. Ukoliko je šum znak ozbiljnijeg problema, lekar će razgovarati sa Vama o prirodi problema i opcijama lečenja.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2006-11-14.  | 

Moji prvi zubici

Od pravilnog razvoja zuba naravno zavisi i razvoj vilice kao i stalnih zuba. Izgled zuba je nasledan. Vasoj bebi prvi zubici mogu se pojaviti vec na prvoj polovini prve godine zivota. Prvo rastu srednji donji sekutici, zatim srednji gornji a potom bocni gornji i donji sekutici.2009-02-26.  | 

Pobedite dečije alergije

Pobedite dečije alergijeMnoga deca od najranijeg uzrasta pokazuju osetljivost ka mnogim alergenima, naročito onim koji „lebde“ u vazduhu.Rezultat te osetljivosti roditeljima je veoma poznat. Bronhije određenog broja dece su preosetljive na izvesne faktore iz čovekove okoline. Izlaganje tim pokretačima dovodi do sužavanja disajnih puteva usled grčenja glatkih misića koji okružuju disajne puteve, pa tako dolazi do otoka zida bronhija i otežanog disanja. Šta učiniti i kako pomoći detetu?2010-08-09.  | 

Vruć osip (Miliaria)

Šta je to vruć osip?

Vruć osip (Miliaria)To je osip kože koji se javlja u obliku sitnih, ružičastih plikova na leđima, vratu, licu ili grudima. Može se javiti i na prevojima. Osoba kod koje se razvije oseća svrab ili blago bockanje.

Šta je uzrok?
Vruć osip nastaje kada se začepe znojne žlezde. To se dešava mnogim mališanima kada je vreme toplo i vlažno jer znojne žlezde rade punom parom. Manja deca ga mogu dobiti u toku zime kada se soba mnogo zagreva, previše oblačite decu, a pritom ih mažete raznim kremama i mastima. (Masti začepljuju znojne žlezde.) Starija deca mogu dobiti osip od vežbanja.2010-10-10.  | 

Naočari i kontaktna sočiva

Naočari i kontaktna sočivaZašto su nekim ljudima potrebne naočari, a drugima ne? Svačije oči su za nijansu drugačije – ne samo što se tiče boje već i načina funkcionisanja. Ponekad delovi oka ne rade skupa kako bi trebalo. Međutim, naočari i sočiva mogu pomoći većini osoba da bolje vide.2013-03-02.  | 

Konjuktivitis

KonjuktivitisKonjuktivitis je upala konjuktive, prozirne sluznice koja prekriva beonjaču i unutrašnju površinu očnih kapaka.

Iako može biti alarmantne prirode- oko ekstremno crveno i lako se širi, konjuktivitis obično ne izaziva teža oštećenja očiju i vida. Ako Vaše dete ima sipmtome, obavezno odite lekaru. Neki tipovi konjuktivitisa nestaju sami od sebe, a neki moraju da se leče.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS