MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-12-16. Šumovi na srcu

Šumovi na srcuŠumovi su zvuci koje pravi srce. Kretanje krvi kroz srce pravi zvuk. Doktor ga čuje kad postavi stetoskop na grudi. Tip zvuka koji pravi srce će pomoći lekaru da odredi da li postoji problem i ako postoji, koje je prirode.

Šum na srcu je jako česta pojava kod dece. Oko 50% zdrave dece ima šum na srcu. U stvari, šum se može čuti kod svakog deteta u nekom dobu ranog detinjstva. Pre se čuje kada je dete uzbuđeno ili ima temperaturu. Neki šumovi su normalni dok ostali ukazuju na srčane probleme. Tek 1 u 100 slučajeva ukazuje na kardijalne probleme.

Šumovi na srcu se određuju na skali od 1 do 6. Ako je 1 onda se jedva čuje, a ako je 6 onda je veoma glasan.

Šta su bezazleni šumovi?
Oni se još nazivaju funkcionalni ili fiziološki šumovi. Ne predstavljaju problem deci i nije potreban tretman. Obično se čuje između 2. i 6. godine. U ovom dobu ih je lakše čuti nego kada je dete malo.

Ako se otkrije da dete ima fiziološki šum, to znači da je zdravo, da nije potrebno nikakvo lečenje niti ukidanje fizičkih aktivnosti. To nije znak da će dete imati neku od bolesti srca kasnije u životu.

Na koji način lekar odlučuje da li je u pitanju bezazleni šum ili ne?
Doktor će proveriti da li se šum čuje unutar srca, tip buke koji pravi, da li se menja kada se dete pomeri i kada se dešava u toku procesa kucanja srca tako što će putem stetoskopa slušati srce. Najčešće je to dovoljno, a retko kad se dete šalje na dalja ispitivanja.

Šta može ukazati na ozbiljan šum na srcu?
Lekar se zabrine ukoliko pored šuma postoje i drugi simptomi. To uključuje cijanozu ili poteškoće sa disanjem i jelom. Kada bi snimak pokazao uvećano srce, lekar bi odmah sredio da se radi ehokardiogram ili elektrokardiogram. Ukoliko postoji srčani problem, to je već posao za kardiologa.

Šta uzrokuje ozbiljne šumove?
Ozbiljni šumovi su posledica srčanih mana, npr. srčani zalisci ne rade kako treba ili postoje rupe u zidovima srca.

Kako se tretiraju?
Kada lekar završi sa testovima, uspostaviće dijagnozu i reći Vam je. Ako je šum bezazlen, nema potrebe za lečenjem. Ukoliko je šum znak ozbiljnijeg problema, lekar će razgovarati sa Vama o prirodi problema i opcijama lečenja.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2011-08-30.  | 

Gubitak svesti (Sinkopa)

Šta je gubitak svesti?
Gubitak svesti (Sinkopa)To je sindrom definisan kao iznenadni, prolazni gubitak svesti koji nastaje usled poremećene perfuzije (protoka krvi) mozga i obično ne traje duže od 1 min. Četiri najčešća razloga za nastanak sinkope su iznenadni stres (npr. ako dete vidi tešku saobraćajnu nesreću), jak bol, dugo stajanje u mestu prilikom koga se kolena ne pomeraju i naglo ustajanje (naročito posle ležanja). Deca, koja se iz ovih razloga onesveste, brzo se oporave nakon nekoliko minuta ležanja.2008-05-08.  | 

Bebina stopala

Bebina stopalaPo rođenju beba ima samo 22 od 26 kostiju u stopalima dok se ostatak razvija sporo kroz detinjstvo, a ceo proces je gotov do 18. godine. Prvih nekoliko godina u bebinom razvoju su ključne jer su bebina stopala načinjena od meke, savitljive hrskavice što ih čini pogodnijim za deformaciju. Važno je da se pobrinete da bebina odeća, čarapice i cipelice koje joj obuvate ne stežu bebina stopala i prste, da budu labave i daju prostora da se beba normalno kreće.2007-07-20.  | 

Stomacni bolovi

Do treceg meseca, oni su kod bebe banalna pojava. Ponekad prethode stolici, ponekad se javljaju nezavisno od nje, ali su cesti.2011-07-06.  | 

Kako zaštititi bebinu kožu od sunčevih zraka?

Kako zaštititi bebinu kožu od sunčevih zraka?Konačno smo dočekali lepo vreme i zbavu koju ono nosi, ali da li je bebina koža zaštićena?

Kako biste zaštitili bebu od opekotina, potrebno je da se informišete o najsigurnijim načinima. Ako je beba mlađa od 6 meseci, neophodno joj je obući duge, lagane letnje pantalone i majicu dugih rukava (takođe laganu), kao i šešir koji štiti vrat. I pored svih ovih mera, roditelji moraju ograničiti izloženost suncu i redovno proveravati da li je bebama mnogo toplo. U slučaju da je bilo oblačno kada ste krenuli od kuće, a sada greje sunce (i nemate adekvatnu odeću), najbolje je potražiti hlad i sklonite se. Ako čak ni to nije moguće, lekari dozvoljavaju da joj namažete kremu sa zaštitnim faktorom najmanje 15 na nezaštićene površine, kao što su lice i ruke.2010-06-22.  | 

Ujed komarca

Šta je komarac?

Ujed komarcaKomarac je insekt koji se može naći u svakoj zemlji sveta. Postoji na hiljade različitih vrsta, različitih oblika i boja. Ženki komarca je potrebna krv kičmenjaka (životinje koje imaju kičmu) kako bi polagala jaja. Ima poseban deo na ustima kojim sisa krv, a pljuvačkom je razređuje kako bi pila krv. U stvari, zbog pljuvačke i svrbi mesto ujeda.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS