MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2011-12-08. Dete gubi dah

Dete gubi dahGledate kako Vaše dete iznenada gubi dah, čak i poplavi... To je zaista zastrašujuće. Na sreću, gubitak daha nije opasan. Za oko minut, dete će ponovo početi normalno da diše. Bebe ili deca obično gube dah kada plaču, kada su ljuta ili uznemirena i kada im se desi mala nezgoda i nađu se u šoku. Tada će plakati, onda duboko udahnuti i zadržati dah. Ne rade to namerno- čak se čini da zadržavaju dah kao posledicu ogromnog gneva.

Koliko god da je zastrašujući, gubitak daha traje od 30 do 60 sekundi nakon kojih dete dođe do daha i počne da plače ili vrišti. Neki slučajevi gubitka daha su povezani sa anemijom, preciznije sa nedostatkom gvožđa u organizmu. Lekar može uraditi analizu krvne slike i utvrditi da li je ovo razlog.

Bebe do 6. meseca mogu ostajati bez daha. Oko 90% dece prestane da zadržava dah do šeste godine. Napadi se mogu dešavati nekoliko puta u toku dana ili jedanput godišnje. Gubitak daha ne dovodi do dugoročnih oštećenja. Ne postoji nijedan dokaz da štetno utiče na mozak.

Šta učiniti kad dete zadržava dah?
Evo nekoliko saveta kako da pomognete detetu kada ima napad gubitka daha:

- Ostanite mirni. Napad će verovatno proći za minut.
- Stavite dete da leži na bok i budite pored njega dok napad ne prođe.
- Ne stavljajte mu ništa u usta čak ni svoje prste misleći da mu tako olakšavate da dođe do vazduha. Možete ga držati za ruke i noge kako biste sprečili da se povredi ako počne da pravi nagle pokrete.
- Ne drmusajte dete. Ovo neće zaustaviti napad, a može izazvati povrede.
- Uverite sve prisutne da je bezopasno i da će brzo proći.
- Nekad dete može pasti i povrediti se prilikom napada i tada je najbolje da ga odvedete lekaru.

Obratite se lekaru prvi put kad dete doživi napad. Lekar će proveriti i ustanoviti stepen ozbiljnosti. Takođe konsultujte lekara ako je Vaše dete:

- mlađe od šest meseci, a gubi dah
- ima česte napade (više od jedanput nedeljno). Pitajte da li je anemija uzrok.Ako jeste, pitajte da li da dodate gvožđe ishrani.
- izgleda zbunjeno i pospano nakon napada
- trese se i u grču je više od jednog minuta i potrebno je dosta vremena da dođe sebi kad se napad završi. Ovde se možda ne radi o prostom gubljenju daha.

Sprečite sve ono što dovodi do gubljenja daha
Ne možete sprečiti napad, ali možete sprečiti situacije koje dovode do istog.

- Kada vidite da dete počinje da se ljuti, pokušajte da mu odvučete pažnju.
- Uverite decu da je sve u redu nakon što su se uplašili ili doživeli neki šok.
- Upozorite decu više puta ukoliko planirate nešto da menjate. Ovako se neće mnogo uplašiti kada dođe do promene.
- Naučite više o savladavanju izliva besa. Možda će biti potrebno da primenite nešto od toga što ste naučili ako vidite da izlivi besa mogu dovesti do gubitka daha.

Postoje dve vrste napada
- Jedan je cijanotičan napad koji je i najčešći. Tokom ovog napada deca plaču ili su uznemirena ili dolaze do daha i gube isti, a onda poplave, posebno oko usta.
- Drugi napad je bledi napad i on nije tako čest među decom. Deca tada ne moraju plakati. Duboko udahnu i zadrže dah – srce usporeno kuca i mogu biti bledi. Znojavi su i umorni nakon napada. Ko ima ovakve napade kao dete može se onesvešćivati kada bude tinejdžer ili odrastao čovek.

Tokom obe vrste napada deca se mogu onesvestiti. Neka deca prave nagle pokrete ili dožive slom, ali jako retko.

Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2011-11-28.  | 

Deca i samodisciplina

Deca i samodisciplinaKrajnji cilj u vaspitavanju dece je da ih naučite pravilnom ponašanju kako bi došli do tačke gde mogu sami upravljati svojim ponašanjem i praviti razumne izbore. Roditelji koji svoje mališane naoružaju veštinama za samokontrolu će odgajiti dete spremno da lako nađe svoje mesto u društvu.2012-07-26.  | 

Tako neće moći

Tako neće moćiKada Vaše dete postane nepodnošljivo da li osećate da nemate kontrolu nad njim? Osećaj bespomoćnosti se može uvući pod kožu čak i najpredanijim roditeljima. 

Uobičajena reakcija roditelja čije dete je napravilo neku histeričnu scenu je brzo vraćanje u normalu. Ipak ukoliko se detetu ne skrene pažnja da se takvo ponašanje neće tolerisati nesumnjivo će se slične scene ponoviti.2010-10-19.  | 

Budite model lepog ponašanja

Budite model lepog ponašanjaRoditelji nisu uvek svesni koliko se deca ugledaju na njih, a to se posebno odnosi na decu koja kopiraju njihovo ponašanje. Iako ne rade to sa namerom, oni uče decu kako da se ponašaju svakog trenutka, a deca uče šta se smatra prikladnim iz onoga što rade njihovi roditelji. Stoga se smatra da treba da budu model lepog ponašanja kroz svoje postupke, a ne da se pridržavaju izreke „Uradi kao što sam ti rekao/la, a ne kao što ja radim.“2010-10-27.  | 

Koliko je deci bitna rutina?

Koliko je deci bitna rutina?Dobro ustaljene navike i rutina na mnogo načina koriste deci. Danas su porodice jako zauzete, roditelji i deca idu u različitim pravcima kako bi ispunili svoje obaveze. Ipak, ustaljena rutina za osnovne stvari pomaže deci da razviju osećaj sigurnosti, što čini da se lepo ponašaju i budu smirenija.2011-06-19.  | 

Pohlepna deca

Pohlepna decaVaše dete želi da mu svašta kupite kada ste u nekoj radnji, od slatkiša preko igračaka do objekata koje nikako ne može da iskoristi? Kako sprečiti takvo ponašanje?

Moljakanje da se kupi sve što se vidi je bez sumnje nešto što može da pomeri svaki živac roditelju. Ali, nemojte previše brinuti je je takvo ponašanje normalno za decu uzrasta tri do pet godina, a ne pokazatelj da odgajate pohlepno dete. Mališanima je jednostavno veoma teško da kontrolišu svoje želje i impulse, da ne pominjemo razumevanje koncepta odloženog zadovoljstva. (Nekada je i odraslima teško.) Rezultat: Oni vide, hoće, mole. Kako se izboriti sa stalnim moljakanjem mališana da mu se kupi sve što poželi, a da drugi ne pomisle da je sebično.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS