MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2011-06-19. Pohlepna deca

Pohlepna decaVaše dete želi da mu svašta kupite kada ste u nekoj radnji, od slatkiša preko igračaka do objekata koje nikako ne može da iskoristi? Kako sprečiti takvo ponašanje?

Moljakanje da se kupi sve što se vidi je bez sumnje nešto što može da pomeri svaki živac roditelju. Ali, nemojte previše brinuti je je takvo ponašanje normalno za decu uzrasta tri do pet godina, a ne pokazatelj da odgajate pohlepno dete. Mališanima je jednostavno veoma teško da kontrolišu svoje želje i impulse, da ne pominjemo razumevanje koncepta odloženog zadovoljstva. (Nekada je i odraslima teško.) Rezultat: Oni vide, hoće, mole. Kako se izboriti sa stalnim moljakanjem mališana da mu se kupi sve što poželi, a da drugi ne pomisle da je sebično.

Pohlepna decaEvo nekoliko saveta koji mogu pomoći u ovom slučaju:

- Samo recite ne. Nije uvek lako jer najviše volite da vidite to malo lice dok se smeje, posebno ako ste Vi razlog tome. Treba se suočiti sa činjenicom da je lakše predati se (i nije toliko iscrpljujuće) kao suočavanje sa izlivima besa. Ukoliko uvek povlađujete svom mališanu, stvorićete od njega razmaženo i pohlepno dete koje neće ceniti ono što ima. Stoga, jednostavno i odlučno recite „Ne, to nećemo kupiti danas.“

- Upozorite ga. Ako ne planirate da kupite nešto svom mališanu, recite mu to pre nego što odete u radnju. Dok ste još u kolima, recite mu „Danas idemo da kupujemo odeću, a ne igračke“ ili „Idemo da kupimo samo mleko i hleb, ništa više.“ To ponavljajte dok ne uđete u prodavnicu. Postavljanje granica (i držanje istih) je ključno u tom uzrastu.

- Budite spremni da odete. Ako pored svih upozorenja i objašnjenja, mališan uporno (i glasno) zahteva da mu se kupi nešto, razmislite o tome da napustite radnju, bez obzira da li ste kupili ono za šta ste došli. Recite „Pričali smo o ovome i nisi me poslušao/la. Sada moramo da idemo kući.“ Onda se držite svoje reči i idite kući. Na taj način ćete pokazati detetu da mislite ono što kažete, iako to podrazumeva da ćete se kasnije vratiti (sami) po ono što Vam treba.

- Zapišite. Bez obzira na način na koji vaspitavate dete, sva deca su sebična u ovom uzrastu- zapamtite da dete ne zna i ne vidi razliku između igračke od 50 dinara i 500 dinara. Ako vidi nešto skupo i želi to da ima, ne odbacujete odmah njegov zahtev. Recite mu da ćete to dodati na listu želja za rođendan ili praznik ili da ćete razmisliti iduće nedelje o kupovini. Velike su šanse da će do tada zaboraviti. Tako što ćete zapisati šta želi da dobije, dete će uvideti da ste ga ozbiljno shvatili, a preskočićete udovoljavanje svakoj želji koje stvara pohlepnu decu. 

- Idite u kupovinu (ne uvek) sami. Izbegavanje može biti Vaš veliki saveznik. Kad god je to moguće, idite u kupovinu namirnica ili rođendanskih poklona bez mališana za petama. Ali, nije moguće, niti je dobra ideja da uvek izbegavate. Potrebno je da naučite dete da ne može uvek dobiti ono što hoće i da se pokloni kupuju i za druge, a ne samo za sebe.

- Nagradite aktivnostima, ne stvarima. Doći će vreme kada ćete želiti da častite svoje dete jer je uradilo nešto lepo ili zato što jednostavno želite da ispadnete heroj u njegovim očima. Ako planirate da ga častite, recite mu da može odabrati poklon, ali mu objasnite zašto to radite. Razmislite o tome da nagradite dete dodatnim aktivnostima, kao što je produženo vreme za pričanje bajke cele nedelje ili dužim piknikom do parka jer na taj način neće nagrade dovoditi u vezu sa materijalnim stvarima.

Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2011-08-13.  | 

Kažnjavanje dece

Kažnjavanje deceKažnjavanje je disciplinska tehnika koju roditelji najčešće koriste u vaspitavanju dece koja idu u školu. Iako se decenijama uveliko koristi, mnogi nisu upoznati sa detaljima tehnike. Iako se metoda kažnjavanja menja po potrebi od strane roditelja, postoje osnovne informacije koje svako treba da zna.2010-10-20.  | 

Kada detetovi prijatelji postanu neprijatelji

Kada detetovi prijatelji postanu neprijateljiOno što najviše obraduje svakog roditelja je kada dete stekne nove prijatelje i ništa ga više ne rastuži nego kada prijatelj postane neprijatelj. Izgleda kao da se ova promena dešava u trenutku, ali obično nije tako. Postoje načini pomoću kojih roditelji mogu da opaze koji prijatelji se mogu pretvoriti u neprijatelje, kao i načini da pomognu svojim mališanima da što lakše podnesu svađe sa drugovima. Razgovor o završetku drugarastva i o tome kako treba da vole svoje neprijatelje pomaže deci da izađu na kraj sa teškom situacijom.2011-04-20.  | 

Problemi sa sklapanjem prijateljstva u osnovnoj školi

Problemi sa sklapanjem prijateljstva u osnovnoj školiKada deca pođu u školu još uvek su mala i naviknuta na mnogo pažnje od strane roditelja ili braće i sestara. Verovatno ste ih ostavljali u jaslicama, obdaništu ili predškoskoj ustanovi kako bi im pomogli u socijalizaciji.2010-10-27.  | 

Koliko je deci bitna rutina?

Koliko je deci bitna rutina?Dobro ustaljene navike i rutina na mnogo načina koriste deci. Danas su porodice jako zauzete, roditelji i deca idu u različitim pravcima kako bi ispunili svoje obaveze. Ipak, ustaljena rutina za osnovne stvari pomaže deci da razviju osećaj sigurnosti, što čini da se lepo ponašaju i budu smirenija.2010-11-20.  | 

Deca i krađa

Deca i krađaVeoma je uobičajeno za decu mlađu od šest godina da kradu jer još uvek nemaju dovoljno razvijenu svest o ličnoj svojini. Zapravo, pre pete, šeste godine, dečiji pogled na svet je poprilično egocentričan i svodi se na „ono što hoću, to ima da dobijem“. To znači da ako želi igračku drugog deteta, samo će posegnuti za njom i uzeti je. Pošto su deca mala da bi razumela da ono što rade nije lepo, na roditeljima je i drugim odraslim osobama da ih nauče o privatnom vlasništvu, posedovanju, pozajmljivanju i krađi. Pošto napune šest godina, trebalo bi da znaju da se ne sme krasti. Ako se u tom dobu desi krađa, roditelji moraju da otkriju zašto dete krade i shodno tome ga disciplinuju kako bi ga podsetili da nije lepo krasti.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS