MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2011-06-19. Pohlepna deca

Pohlepna decaVaše dete želi da mu svašta kupite kada ste u nekoj radnji, od slatkiša preko igračaka do objekata koje nikako ne može da iskoristi? Kako sprečiti takvo ponašanje?

Moljakanje da se kupi sve što se vidi je bez sumnje nešto što može da pomeri svaki živac roditelju. Ali, nemojte previše brinuti je je takvo ponašanje normalno za decu uzrasta tri do pet godina, a ne pokazatelj da odgajate pohlepno dete. Mališanima je jednostavno veoma teško da kontrolišu svoje želje i impulse, da ne pominjemo razumevanje koncepta odloženog zadovoljstva. (Nekada je i odraslima teško.) Rezultat: Oni vide, hoće, mole. Kako se izboriti sa stalnim moljakanjem mališana da mu se kupi sve što poželi, a da drugi ne pomisle da je sebično.

Pohlepna decaEvo nekoliko saveta koji mogu pomoći u ovom slučaju:

- Samo recite ne. Nije uvek lako jer najviše volite da vidite to malo lice dok se smeje, posebno ako ste Vi razlog tome. Treba se suočiti sa činjenicom da je lakše predati se (i nije toliko iscrpljujuće) kao suočavanje sa izlivima besa. Ukoliko uvek povlađujete svom mališanu, stvorićete od njega razmaženo i pohlepno dete koje neće ceniti ono što ima. Stoga, jednostavno i odlučno recite „Ne, to nećemo kupiti danas.“

- Upozorite ga. Ako ne planirate da kupite nešto svom mališanu, recite mu to pre nego što odete u radnju. Dok ste još u kolima, recite mu „Danas idemo da kupujemo odeću, a ne igračke“ ili „Idemo da kupimo samo mleko i hleb, ništa više.“ To ponavljajte dok ne uđete u prodavnicu. Postavljanje granica (i držanje istih) je ključno u tom uzrastu.

- Budite spremni da odete. Ako pored svih upozorenja i objašnjenja, mališan uporno (i glasno) zahteva da mu se kupi nešto, razmislite o tome da napustite radnju, bez obzira da li ste kupili ono za šta ste došli. Recite „Pričali smo o ovome i nisi me poslušao/la. Sada moramo da idemo kući.“ Onda se držite svoje reči i idite kući. Na taj način ćete pokazati detetu da mislite ono što kažete, iako to podrazumeva da ćete se kasnije vratiti (sami) po ono što Vam treba.

- Zapišite. Bez obzira na način na koji vaspitavate dete, sva deca su sebična u ovom uzrastu- zapamtite da dete ne zna i ne vidi razliku između igračke od 50 dinara i 500 dinara. Ako vidi nešto skupo i želi to da ima, ne odbacujete odmah njegov zahtev. Recite mu da ćete to dodati na listu želja za rođendan ili praznik ili da ćete razmisliti iduće nedelje o kupovini. Velike su šanse da će do tada zaboraviti. Tako što ćete zapisati šta želi da dobije, dete će uvideti da ste ga ozbiljno shvatili, a preskočićete udovoljavanje svakoj želji koje stvara pohlepnu decu. 

- Idite u kupovinu (ne uvek) sami. Izbegavanje može biti Vaš veliki saveznik. Kad god je to moguće, idite u kupovinu namirnica ili rođendanskih poklona bez mališana za petama. Ali, nije moguće, niti je dobra ideja da uvek izbegavate. Potrebno je da naučite dete da ne može uvek dobiti ono što hoće i da se pokloni kupuju i za druge, a ne samo za sebe.

- Nagradite aktivnostima, ne stvarima. Doći će vreme kada ćete želiti da častite svoje dete jer je uradilo nešto lepo ili zato što jednostavno želite da ispadnete heroj u njegovim očima. Ako planirate da ga častite, recite mu da može odabrati poklon, ali mu objasnite zašto to radite. Razmislite o tome da nagradite dete dodatnim aktivnostima, kao što je produženo vreme za pričanje bajke cele nedelje ili dužim piknikom do parka jer na taj način neće nagrade dovoditi u vezu sa materijalnim stvarima.

Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2011-01-18.  | 

Pomozite deci da savladaju brige

Pomozite deci da savladaju brigeDeca ne moraju da plaćaju račune, spremaju ručak, brinu o kolima, ali isto kao odrasli imaju dnevni udeo u stvarima koje se ne odigravaju lagano. Ako se frustracije i razočaranja nagomilaju, dete može početi da brine.

Prirodno je da deca brinu s vremena na vreme i zbog razlika u ličnosti i temperamentu, neka deca brinu više od druge i obratno. Srećom, roditelji su tu da pomognu detetu da savlada brige i s lakoćom izađe na kraj sa svakodnevnim problemima. Deca koja ovladaju ovim veštinama, razvijaju osećaj sigurnosti i optimizma koji će im pomoći da savladaju sve promene u životu, bilo velike ili male.2011-01-28.  | 

Kako pripremiti starije dete za dolazak bebe?

Šta možete učiniti da pripremite svoje dete za dolazak bebe? Kako da prihvati svoju seku ili batu?

Kako pripremiti starije dete za dolazak bebe?Ukoliko je dete malo, nije potrebna kompletna priprema, ali postoji dosta toga što  možete učiniti. Vodite ga u posetu kod prijatelja ili rođaka koji imaju bebu, čitajte mu knjige o dolasku beba na svet, recite mu da je u maminom stomaku nova beba, koja će mu biti bata ili seka i pokažite mu „sliku“ bebe ukoliko ste skorije bili na ultrazvuku.2011-01-17.  | 

Pomozite deci da nauče kako da se nose sa stresom

Pomozite deci da nauče kako da se nose sa stresomDetinjstvo se odraslima čini kao bezbrižno doba. Ali deca ipak osećaju i prolaze kroz stresne situacije. Škola i društveni život mogu stvoriti pritisak sa kojim se dete teško bori. Iako želite, ne možete ga sačuvati od stresa, ali mu možete pomoći da nauči nositi se sa istim i rešavati svakodnevne probleme.2010-10-19.  | 

Budite model lepog ponašanja

Budite model lepog ponašanjaRoditelji nisu uvek svesni koliko se deca ugledaju na njih, a to se posebno odnosi na decu koja kopiraju njihovo ponašanje. Iako ne rade to sa namerom, oni uče decu kako da se ponašaju svakog trenutka, a deca uče šta se smatra prikladnim iz onoga što rade njihovi roditelji. Stoga se smatra da treba da budu model lepog ponašanja kroz svoje postupke, a ne da se pridržavaju izreke „Uradi kao što sam ti rekao/la, a ne kao što ja radim.“2011-01-14.  | 

Moje dete krade

Moje dete kradeVaše dete radi domaće zadatke na vreme, pomaže Vam da rasklonite sto posle jela, čak Vam pomaže oko čišćenja kuće vikendom. Da li je moguće da to isto dete krade?

Pre nego što reagujete, pomoći će Vam saznanje o tome zašto deca kradu i gde naći pomoć.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS