MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-05-09. Zdrava stopala su bitna u razvoju dece

Zdrava stopala su bitna u razvoju deceNajozbiljniji problemi u vezi sa stopalima se pojavljuju jako brzo nakon rođenja, a roditelji postaju vrlo bitni u dijagnostici tih problema kad dete ima 3, 4 godine. Do 4. godine, dete samo podiže stopalo i spušta ga. Oko 4. godine počinju da se manifestiju problemi. Obratite pažnju da li Vaše dete hramlje, ne može da isprati tempo svojih vršnjaka jer mu se noge brzo zamaraju i da li postoji nesklad među stopalima (jedno stopalo štrči ili je jedno stopalo ravnije od drugog).

Zdrava stopala su bitna u razvoju deceAko ste primetili bilo šta od nevedenog, onda se obavezno obratite lekaru. Roditelji treba da budu vrlo obazrivi kada dete napuni 4 godine, ali to ne znači da se problemi ne mogu javiti i posle toga. Evo nekoliko najčešćih problema koji se mogu desiti u pubertetu:

Ravna stopala
Ravna stopala obično nisu problem i često se do 10. ili 12. godine sama vrate u normalu. Ipak, treba ih nadgledati i uveriti se da će se problem rešiti sam od sebe, da ne stvara bol u nozi kao i da ne primorava dete na prilagođavanje hoda što može dovesti do drugih problema. U slučaju da ravna stopala ne nestanu sama od sebe, lečenje je vrlo jednostavno, a u krajnjem slučaju se preporučuje operacija.

Bol u peti
Severova bolest je posledica fizičke sile vučenja i mnogo je češća kod dečaka. To je bol u peti koji se najčešće javlja između 8. i 12. godine. Postaje sve zastupljeniji jer danas deca treniraju tokom čitave godine. Zavisno od ozbiljnosti bola u peti, potrebno je da dete prestane sa treninzima neko vreme. Iako je ovaj problem zastupljeniji kod dečaka, javlja se i kod devojčica koje treniraju atletiku. Takođe je mnogo bitno da naglasimo da nevezivanje patika i cipela može biti stresno za stopalo i petu te ga treba izbegavati.

Ravni tabani
Ravni tabani se dešavaju kada su dve ili više kostiju spojene u stopalu. Ovo stanje izgleda kao da dete ima ravna stopala, ali se obično javlja na jednoj strani stopala i ono je više kruto nego gipko. Najčešće se dešava od 8. godine i traje kroz period puberteta. Situacija je ozbiljnija nego kod ravnih stopala jer može promeniti način hodanja, dovesti do ukrućenja noge, otežanog hoda i ranog artritisa.

Hiperhidroza
Hiperhidroza je poznatija kao neprijatan miris (smrad) nogu. Ovo nije pitanje higijene. Jednostavno, neki ljudi se znoje više od drugih, a isparavanje znoja izaziva neprijatan miris. Čarape se moraju menjati češće i koristiti antiperspirant za noge. Ako ovo ne pomaže, postoje jači medikamenti koje pedijatar prepisuje. Bitno je da tretirate ovaj problem jer u suprotnom može izazvati niz drugih problema.

Kondilomi
Kondilomi su prilično česti u pubertetu, posebno kod onih koji pate od hiperhidroze. 90% dece koji imaju kondilome takođe imaju hiperhidrozu. Kondiloma se nije lako rešiti jer su virusno oboljenje. Mogu biti vrlo bolni ako su na mestima stopala koja nose težinu tela. U ovom slučaju se posavetujte sa pedijatrom i on će Vam reći šta dalje činiti. U nekim slučajevima je potrebna operacija.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2011-01-25.  | 

Dijabetes kod dece

Dijabetes kod dece Dijabetes tipa 1 je najčešći oblik dijabetesa kod dece. Od 90 do 95% dece obolele od dijabetesa imaju ovaj tip. Izazvan je nemogućnošću pankreasa da proizvodi insulin. U pitanju je autoimuna bolest, što znači da je to stanje gde imuni sistem „napada“ svoje organe ili tkiva.

Kod tipa 1, ćelije koje proizvode insulin u pankreasu su uništene.2008-11-21.  | 

Varičela

Varičela ili ovčije boginje je akutno zarazno oboljenje, koje se manifestuje osipom.

Uzrokovano je virusom. Varičela je rasprostranjena širom sveta i uglavnom se javlja kod mlađe dece. Bolest se najčešće javlja u vidu epidemije a prenosi se kapljičnim putem. Ona prolazi kroz više stadijuma: makula, papula, vezikula (crvenilo, ispupčenje, plik).2011-01-05.  | 

Komplikacije prehlade

Ukoliko kašljanje, kijanje i kongestija nisu prestali nakon nedelju do 10 dana, postoji mogućnost da beba ima neku drugu bolest.

Pneumonija (Upala pluća)

Komplikacije prehladeInfekcija nastaje kada se virus, koji je izazvao prehladu, nastani u plućima. Posumnjajte na upalu pluća ukoliko dete dobije temperaturu, a već je nedelju dana bolesno, kašalj se pogorša, žali se na bolove u grudima, čuje se hripanje dok diše ili ima bilo koji drugi problem sa disanjem, ako izgleda uzbuđeno i kao da nije sasvim svoje. Pneumonija se može desiti u bilo kom uzrastu, ali bebe i deca, koja imaju probleme sa plućima kao što je astma, su izložena većem riziku od ozbiljnih komplikacija.2011-12-09.  | 

Insomnia kod dece

Insomnia kod deceMnoga deca i tinejdžeri imaju problema sa spavanjem što uključuje poteškoće da zaspu i često buđenje noću. Nažalost, nenaspavanost utiče na raspoloženje i ponašanje kod dece u toku dana, a to vodi do problema u disciplini.
Kao i odrasli, deca koja pate od insomnie imaju problema da zaspu, često se bude ili jednostavno nisu odmorni kada ustanu.2010-10-23.  | 

Prehlada ili grip? Kako znati razliku

Prehlada ili grip? Kako znati razlikuSimptomi koji nastaju tokom virusnih oboljenja su često pokušaj organizma da se reši virusa i štetu svede na minimum. Kijanjem se izbacuje virus iz nosa, kašljanjem iz pluća i grla, povraćanjem iz stomaka i dijarejom iz creva. Temperatura sprečava širenje virusa. Tema virusnih oboljenja će uvek biti nekako zbunjujuća jer postoji vrlo mali broj simptoma kojima telo može odgovoriti na veliki i raznovrstan broj virusa. Iako simptomi prehlade i gripa mogu biti vrlo slični, razlike među njima su bitne.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS