MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-05-09. Zdrava stopala su bitna u razvoju dece

Zdrava stopala su bitna u razvoju deceNajozbiljniji problemi u vezi sa stopalima se pojavljuju jako brzo nakon rođenja, a roditelji postaju vrlo bitni u dijagnostici tih problema kad dete ima 3, 4 godine. Do 4. godine, dete samo podiže stopalo i spušta ga. Oko 4. godine počinju da se manifestiju problemi. Obratite pažnju da li Vaše dete hramlje, ne može da isprati tempo svojih vršnjaka jer mu se noge brzo zamaraju i da li postoji nesklad među stopalima (jedno stopalo štrči ili je jedno stopalo ravnije od drugog).

Zdrava stopala su bitna u razvoju deceAko ste primetili bilo šta od nevedenog, onda se obavezno obratite lekaru. Roditelji treba da budu vrlo obazrivi kada dete napuni 4 godine, ali to ne znači da se problemi ne mogu javiti i posle toga. Evo nekoliko najčešćih problema koji se mogu desiti u pubertetu:

Ravna stopala
Ravna stopala obično nisu problem i često se do 10. ili 12. godine sama vrate u normalu. Ipak, treba ih nadgledati i uveriti se da će se problem rešiti sam od sebe, da ne stvara bol u nozi kao i da ne primorava dete na prilagođavanje hoda što može dovesti do drugih problema. U slučaju da ravna stopala ne nestanu sama od sebe, lečenje je vrlo jednostavno, a u krajnjem slučaju se preporučuje operacija.

Bol u peti
Severova bolest je posledica fizičke sile vučenja i mnogo je češća kod dečaka. To je bol u peti koji se najčešće javlja između 8. i 12. godine. Postaje sve zastupljeniji jer danas deca treniraju tokom čitave godine. Zavisno od ozbiljnosti bola u peti, potrebno je da dete prestane sa treninzima neko vreme. Iako je ovaj problem zastupljeniji kod dečaka, javlja se i kod devojčica koje treniraju atletiku. Takođe je mnogo bitno da naglasimo da nevezivanje patika i cipela može biti stresno za stopalo i petu te ga treba izbegavati.

Ravni tabani
Ravni tabani se dešavaju kada su dve ili više kostiju spojene u stopalu. Ovo stanje izgleda kao da dete ima ravna stopala, ali se obično javlja na jednoj strani stopala i ono je više kruto nego gipko. Najčešće se dešava od 8. godine i traje kroz period puberteta. Situacija je ozbiljnija nego kod ravnih stopala jer može promeniti način hodanja, dovesti do ukrućenja noge, otežanog hoda i ranog artritisa.

Hiperhidroza
Hiperhidroza je poznatija kao neprijatan miris (smrad) nogu. Ovo nije pitanje higijene. Jednostavno, neki ljudi se znoje više od drugih, a isparavanje znoja izaziva neprijatan miris. Čarape se moraju menjati češće i koristiti antiperspirant za noge. Ako ovo ne pomaže, postoje jači medikamenti koje pedijatar prepisuje. Bitno je da tretirate ovaj problem jer u suprotnom može izazvati niz drugih problema.

Kondilomi
Kondilomi su prilično česti u pubertetu, posebno kod onih koji pate od hiperhidroze. 90% dece koji imaju kondilome takođe imaju hiperhidrozu. Kondiloma se nije lako rešiti jer su virusno oboljenje. Mogu biti vrlo bolni ako su na mestima stopala koja nose težinu tela. U ovom slučaju se posavetujte sa pedijatrom i on će Vam reći šta dalje činiti. U nekim slučajevima je potrebna operacija.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2010-06-24.  | 

Ujed pauka crne udovice

Šta je pauk crna udovica?
Ujed pauka crne udoviceTo je jedna od otrovnih vrsta paukova. Pripada porodici paukova, koja pored istih uključuje krpelje, moljce i škorpije. Veličine je 1 cm do 1,5 cm i ima dugačke noge. Crne je boje i na stomaku ima jako crvene pege. Crna udovica i njeni srodnici se mogu naći bilo gde na tamnim i vlažnim mestima na zapadnoj hemisferi. Mreže pletu blizu tla u lišću, žbunju, travi, žitu, na kamenim zidovima, u baštama, ispod kamenja. Ako uđu u kuću, odlaze na tamna mesta kao što su uglovi ormara, garaže, skladište ili nameštaj, koji se ne koristi.2010-11-25.  | 

Kašalj

KašaljKašalj je česta pojava kod dece i predstavlja simptom neke infekcije, najčešće prehlade, ali može značiti i ozbiljniji poremećaj, posebno ako dete teško diše. Uobičajeni tretmani uključuju upotrebu ovlaživača vazduha, eliminisanje duvanskog dima i izloženosti drugim iritantima, krtakotrajno korišćenje preparata koji ublažavaju kašalj ukoliko dete nema problema sa disanjem (posebno ako kašalj prekida san).2011-12-13.  | 

Celijakija

CelijakijaDete se ne oseća dobro. Ne voli da jede. Nametljivo je i mrzovoljno. Čini se kao da uvek ima kašastu stolicu. Ne raste koliko treba. Najviše biste voleli da jede i raste, kao sva ostala deca.2007-04-24.  | 

Temperatura novorodjenceta

Jos od rodjenja beba je pravi toplpmer. Dogadja se da je njena telesna temperatura tokom prvih dana ispod 37 stepeni i da je nocu treba zagrejati. Ova hipotermija se primecuje kod nedozrelih beba i onih koje su rodjene sa malom telesnom tezinom.2010-07-19.  | 

Da li smete čistiti pupak detetu?

Da li smete čistiti pupak detetu?Pupčić samo stoji tamo na stomaku, kao neki mali krater. U njemu se može nakupiti malo prašine, dlačica ili hrane koju dete jede, posebno ako je uvučen. Ali, dobra vest je što pupku treba iznenađujuće malo nege.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS