Idi na sadržaj




Fotografija

Natasin kuvar


  • Please log in to reply
125 replies to this topic

#1 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 03 September 2007 - 11:42 AM

Primeticete da medju receptima koje sam postavila ima mnogo recepata od moje mame. E, pa ona zapravo super kuva. Ali, ne voli mnogo eksperimente... Zato je tu moja tetka da mi otvori oci kada su egzoticne stvari u pitanju. Pored tetke sam pocela da kuvam (tek 2000 kada sam dosla u Svajcarsku, ranije nisam imala potrebe...) i od nje sam naucila jednostavne recepte i gde ih naci.Tako sam se i sama pretplatila na Betty Bossi zurnal, koji iskljucivo objavljuje kuvare i prodaje razna pomagala za kuhinju. Pocela sam da kupujem kuvare i isprobavam sa mm razna jela. I eto tako dolazimo do ove teme, Natasin kuvar!Salate i sosovi za salatu (French Dressing, Italian Dressing itd)Evo, kao verovatno najveci ljubitelj zelene salate na forumu, postavljam temu u kojoj cu Vas snabdevati receptima za razne sosove za salatu, koji mogu i zaklete protivnike zelene salate (ali i ostalih salata) da privole da jedu istu (primer mm).Takodje, postavicu i interesantne salate koje spremam.Kao prvi recept postavljam osnovni francuski sos koji se moze koristiti za prelivanje salate - zelene i svake druge.Dakle: dve kafene kasicice senfa (najbolje da bude moutarde de Dijon), pola limuna, 5-6 kasika maslinovog ulja, soli medju prste i malo bibera. Dobro pomesati sve i preliti salatu neposredno pre sluzenja. Po zelenoj salati npr. mozete posuti pivski kvasac u prahu (specijalan ne znam da li ima kod nas)
Objavljena slika Lilypie Fourth Birthday tickers



#2 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 03 September 2007 - 11:50 AM

4 endive2 pomorandzesaka orahasos za salatu, goreopisan.Endive iseci na kolutove, pomorandze opseci koru, seci na kolutove, orahe iseckati sitno.Preliti sosom, dobro promesati i sluziti hladno.P.S. Nadam se da kod nas ima endiva, one izgledaju ovako

Prikačeni fajl/fajlovi


Objavljena slika Lilypie Fourth Birthday tickers

#3 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 03 September 2007 - 11:54 AM

4 smokve1 pakovanje mozzarele (150 gr)(za 2 osobe)Operite i isecite smokve na kolutove, operite i isecite mozzarelu isto na kolutove. Redjajte jednu smokvu jednu mozzarelu u krug. Sos:Tri kasike maslinovog ulja pomesane sa sokom od cetvrtine limuna. Prelijte sos preko tako naslaganih smokava i mozzarele. Posolite i pobiberite.Preko toga pospite \"presovan\", da ne kazem cedjen beli luk - dva veca cena.Ostavite da stoji u frizideru neko vreme (oko sat vremena).Sluzite kao hladno predjelo.
Objavljena slika Lilypie Fourth Birthday tickers

#4 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 10 September 2007 - 12:25 PM

DOMACI TIRAMISUza n osoba:n jaja (svezih, zbog salmonele) - odvojite belance od zumanca. Zumanca stavite u vecu posudu, jer se tu odigrava glavna radnja.n kasika secera - umutite sa zumancima, dok smesa (ili vi) ne pobelidodajte n/2 kasika ruma (ili nekog drugog alkoholnog pica) i n kasika kafe.n x 100gr Mascarpone-a - dodajte zumancimaumutite posebno cvrst sneg od n belanaca. Do sada ste mogle da koristite mikser, a sada ... operite metlice i odlozite masinu. Od ovog trenutka samo rucno mesanje da belanca ne bi \"pala\".Pakovanje piskota - umacite u jaku crnu kafu i redjajte u staklenu posudu: na dno krem, pa piskote, pa krem, pa piskote. Idealno je da ima bar 3 sloja krema i 2 sloja piskota,Pospite krem kakaom. Ostavite da se dobro ohladi i uzivajteeeeeeeeeeeee.

#5 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 10 September 2007 - 12:54 PM

Kineski rezanci od pirinca sa skampima(za 4 osobe)75 g nouilles kineskih rezanaca od pirinca sa jajima125 g brokolija125 g malog kukuruza iz konzerve (tegle)3 supene kasike soja sosa1 supena kasika limunovog soka secera medju prste1 kafena kasika sosa od ljute paprike (kod Kineza)1 kafena kasika susamovog ulja2 supena kasika suncokretovog ulja450 g oljustenih skampa (ja koristim zamrznute, srednje velicine)1 malo parce djumbira (2,5 cm) oljustenog i iseckanog na sitne sitne komade1 cen belog luka oljusten i presovan 1 mala crvena paprika (kod Kineza ima mmmm) bez semenki2 jaja umucena1. Kuvajte rezance u (po mogucnosti) wok-u u vrijucoj vodi oko 6 minuta, mesajuci s vremena na vreme.Iscedite ih, stavite u neki sud sa strane.Kuvajte brokoli 2 minuta u vrijucoj vodi, dodajte mini kukuruz, kuvajte jos 2 minuta. Isperite u hladnoj vodi.Iscedite i ostavite sa strane.2. U jednoj ciniji (srednje velicine) izmesajte soja sos, limunov sok, secer, sos od ljute papricice i susamovo ulje. Ostavite da stoji. 3. Zagrejte veliki wok, stavite suncokretovo ulje i kada se dobro zagreje dodajte skampe. Przite ih dok ne postanu roze. Mesajte da ravnomerno poroze.Izvadite ih u jedan tanjir. Paznja! Ulje vam i dalje treba.U ulje koje je ostalo u serpi (wok-u) stavite djumbir, beli luk i papricicu i przite oko minut. 4. Sada dodajte rezance koje ste na pocetku skuvali. Przite oko 3 minuta. Zatim dodajte skampe, povrce i jaja koja ste razredili sa malo vode.Przite jos oko 3 minuta. Kada jaja pocnu da se hvataju za serpu, dodajte mesavinu soja sosa i ostalih stvari koju ste prethodno pripremili. Servirajte odmah.

#6 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 10 September 2007 - 05:57 PM

(mamin recept)1/2 kg tankih kora - podeliti na dva dela.F i l:3 cela jajeta, 1 pavlaka (2 dcl),250 gr ulja, 250 gr a?era, 1 praak za pecivo i 1 vanilin e?er. Sve umutiti mikserom. Pomazati pleh (dimenzija oko 40X30 cm ili manji ako se eli deblja baklava) samo uljem. Staviti dole dve kore, a zatim svaku koru tanko premazati filom sve dok se ne potroi prva polovina od 250 gr kora. U sredinu staviti vinje ili jabuke. Re?ati tako da cela povrina bude pokrivena jabukama ili vinjama. Posuti e?erom, s tim da se vinjama doda griza da bi pokupio sok, a jabukama dodati malo cimeta za aromu. Re?ati ponovo kore i opet svaku tanko namazati filom. Na vrh staviti dve suve kore. Ise?i baklavu pre pe?enja na kocke, a zatim je preliti ostatkom fila koji nije utroen. Pe?i u prethodno zagrejanoj rerni od 30 do 45 minuta.Sirup: 1/2 kg e?era, 1 vanil e?er, 2 dcl vode i 1/2 limuna ise?i na kolutove. Kuvati samo toliko da se e?er istopi. Toplu baklavu preliti hladnim sirupom. Ostaviti u plehu dok ne upije sirup, a zatim slagati na tacnu.Napomena: Sirup treba skuvati pre po?etka pravljenja baklave da bi se ohladio dok se baklava ispe?e

#7 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 10 September 2007 - 06:05 PM

1/2 kg kora300 gr siraRe?ati tri kore na dno pleha, pa fil, pa dve kore, pa fil, pa dve kore.... sa?uvati 3 kore za vrh.Skuvati prethodno sve zajedno. Da vri oko 5 minuta.400 gr vode100 gr ulja2 kasicice soliOvu tecnost mazati izmedju svake kore, a ostatkom zaliti naslagan burek pre pe?enja.Pe?i na 250 C oko 30 min (ili kra?e ili due, zavisi od rerne)

#8 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 10 September 2007 - 06:07 PM

(tata doneo recept sa posla)500 gr. tankih koraF i l:250 gr butera umutiti sa8 kaika e?era8 umanaca250 gr oraha (mlevenih)1 kaika prezli (moe da se zameni sa 1 kaikom griza)1 kaika griza1 praak za pecivomalo narendanog limunai dodati umu?en belanac.Re?ati po ukusu:svaku drugu koru filovati (ja filujem na ovaj na?in) ilipreko sredine (pola kora dole, a ostatak iznad fila).Ise?i pre pe?enja! e r b e t:3 olje za belu kafu e?era4 olje za belu kafu vode1 limun1 vanil e?er.Ispe?ena baklava se topla prelije hladnim erbetom.

#9 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 10 September 2007 - 06:08 PM

(bakin recept, ime kolaca nema nikakve veze sa mm)TESTO: 210 gr putera, 5 umanaca, 110 gr e?era, 1 vanil e?er. Sve dobro izmeati da se dobije penasta masa (ne moe da bude ba kao od belanaca).Tome dodati 330 gr brana i opet sve dobro izmeati da ne bude grudvica. Testo rukom preneti na pleh (papir u plehu) i izravnati jednom valjkastom ?aom. Staviti u zagrejanu rernu i pe?i 10-15 minuta (na oko 220o C).Izvaditi tepsiju i premazati pekmezom od kajsija, tanko, a zatim dodati slede?i Fil: Ulupati ?vrstu penu od 5 belanaca bez e?era, zatim polako dodavati e?er 210 gr ukupno i 1 vanil e?er. Ovome dodati 210 gr mlevenih oraha i 3-5 tangli narendane ?okolade. Sve to blago (na najsporije, 1) miskerom izmeati. Ovu masu premazati preko pekmeza i izravnati kaikom odozgo, koliko moe. Staviti ponovo u rernu i ispe?i do kraja (jo oko dvadesetak minuta, na 200o C). Napomene: Gornji fil treba ispe?i tako da korica bude hrskava, ali da se fil skroz ne isui jer ?e pucati kada se se?e. Pleh je veli?ine 39 x 24 cm, unutranje mere (mislimo da upravo takav ima).Kad se malo prohladi, posuti prah e?erom i ise?i na tangle ili kocke.

#10 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 10 September 2007 - 07:14 PM

(mamin recept)Jednu glavicu crnog luka prodinstati na ulju, dodati nekoliko ve?ih argarepa ise?enih na kolutove, 2 ve?e tikvice ise?ena na kocke (ako su male moe da stavi 3-4), iseckana vezica perunovog lista, desetak do petnaest listova blitve ise?ene na rezance.Ako nema blitve, moe se iseckati vezica mladog crnog luka sa perjem da bi bilo zeleno. Sve to posoliti, pobiberiti i dobro prodinstati. Ne dodavati vodu jer je putaju tikvice. Zatim dodati oljice za crnu kafu pirin?a, jo malo prodinstati, pa sve to preliti sa oko l mleka u koje su umu?ena 3 cela jajeta (koli?ina mleka i jaja zavise od koli?ine povr?a, tj. povr?e treba da ogrezne u mleku). Odozgo narendati nekog tvrdog sira.Ispe?i da do bije odozgo lepu uto-braonkastu koricu.P.S. Nemam ja vremena da kucam toliko, recepti su mi vec u kompjuteru!!!!!!!!! :P

#11 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 10 September 2007 - 07:15 PM

(mamin recept)June?e nicle od buta istucati, posoliti, namazati Provansalskim travama, senfom i sa malo ulja. Tako upacirane nicle ostaviti da malo odstoje (bar pola sata-sat).Namazati erpu uljem, pore?ati nicle na dno, zatim preliti odozgo sa jo malo ulja. Na njih staviti jednu prese?enu glavicu crnog luka i eventualno jedan ?eanj belog luka. Naliti toliko vode da nicle samo ogreznu u vodi. Dinstati ih u poklopljenoj posudi, dok ne budu na pola gotove (mekane).U me?uvremenu, oljutiti krompir, prese?i ga na ?etiri dela, u posebnoj posudi ga posoliti. Kad su nicle napola gotove, taj krompir pore?ati odozgo po niclama. Voditi ra?una da nicle sve vremene ogreznu u vodi, tako da se krompir kuva na pari. Drugim re?ima, povremeno kontrolisati da nicle ne ostanu suve, bez vode. Kada je sve gotovo, pustiti nicle da za trenutak ostanu bez vode da bi sa donje strane malo poutele, zatim opet naliti vodu da ogreznu u vodi koja bude uta. Ako operacija pou?ivanja ne uspe po niclama pospi malo afrana.Ocedi taj sok koji se stvorio u posebnu posudu, dodaj pavlake i seckanog perunovog lista, pa preli sve preko krompira i nicli. Koli?inu soka odredi sama tako da ima dovoljno za koli?inu mesa i krompira da ih preliva.

#12 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 10 September 2007 - 07:17 PM

KIFLE SA SIROM
(mamin recept)
TESTO
500 gr brasna
30 gr. kvasca
250 gr. mleka
malo soli
100 gr. ulja
1 zumance
1 supena kasika secera

FIL
250 gr sira, 1 celo jaje i soli po ukusu izmesati (ako je sir iz zamrziva?a dodati jednu supenu kasiku griza).

Kvasac, mleko i secer spojiti da kvasac naraste. Zamesiti testo, ako se lepi za ruke dodati jos malo brasna da se dobije glatka masa. Testo podeliti na cetiri jufke. Izmesiti ih i ostaviti 15 minuta da se "odmore" na dasci pokriveno salvetom. (paziti da ne "nazebu")
Svaku razviti na velicinu precnika 35 do 40 cm. Podeliti je na osam delova (odsecci kruga). Na svaki trougao (odsecak kruga) staviti jednu kasicicu fila i uviti samo 3 puta. Svaku kiflu premazati razmucenim jajetom, posuti susamom i staviti po tri komadica margarina (ukupno za sve kifle 6-8 dkg).
Ostaviti da kisne u tepsiji oko 1 sat.
Rernu zagrejati na 250o C. Kad se stavljaju kifle smanjiti na 220o C i ispeci tako da budu resije.Ja pravim od duple mere, stavim 60 gr kvasca i podelim testo na sedam jufki.
Objavljena slika Lilypie Fourth Birthday tickers

#13 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 10 September 2007 - 07:19 PM

(svekrvin recept)Sastojci: 250 gr mleka, 1 jaje, 350 gr brana, kafene kai?ice soli, 350 gr hleba \"od ju?e\" (bolje su zemi?ke), 50 gr butera.Postupak: hleb ise?i na kockice (1,5 cm), moe i dan ranije, polovinu hleba prope?i u tiganju na buteru, da porumeni, napraviti testo kao za pala?inke ali gu?e: mleko, jaje, brano i so, dodati hlebne kockice, sve dobro izmeati, u ve?u posudu staviti oko tri do ?etiri litre vode, posoliti. Kad provri voda, oblikovati akama knedle to ve?e i sputati u klju?alu vodu. Date koli?ine su pribline. Mnogo zavisi od vrste hleba, kvaliteta brana i sl. Preporuka je da se prvo u klju?alu vodu stavi mala knedla, da se vidi da li ?e se raspasti ili je previe tvrda, pa u zavisnosti od toga dodati brana ili mleka. Od dobijene mase treba da se napravi tri, a najvie ?etiri knedle. Kuvaju se otklopljene, sa svake strane po 15 minuta.Ova knedla je sastavni deo \"?ekog ru?ka\", koji se sastoji od svinjskog pe?enja, kiselog kupusaribanca i knedli.Ako ostane neka knedla za sutra, a to svi vole jo vie od ru?ka, hladne knedle se ponovo iseku na kockice i propeku u tuganju sa razmu?enim jajima, na ulju ili buteru. Prijatno!Iskustvo: Ako se stavi previe hleba, mogu se lake praviti navlaenim rukama, ali manje ukusne, a ako je testo re?e pa se prave jako pobranavljenim rukama i odmah sputaju u vodu ukusnije su.

#14 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 10 September 2007 - 07:20 PM

(mamin recept)250 grama putera (umutiti penasto)250 grama e?era malo kore od limuna6 umanaca jedno po jedno250 grama branasneg od 6 belanacapodeliti na dva delastaviti u sredinu vinje ili jabuke (jabuke posuti prezlama i cimetom)

#15 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 10 September 2007 - 07:22 PM

Patišpan za voćni kolač i nadevi

 

(mamin recept)

Umutiti čvrst sneg od 4 belanceta bez šećera, zatim dodati postepeno:

300 gr šećera i blago mešati, u to dodati:

4 žumanceta (jedno po jedno) i takođe blago mešati.

Dodati jedan vanil šećer,

8 supenih kašika ulja i

8 kašika tople vode.

 

Sve to izmešati pa dodati 300 gr brašna prethodno izmešanog sa jednim praškom za pecivo. Brašno dodavati kašiku po kašiku i polako mešati.

Peći u podmazanom i brašnom posutom plehu (pravougaonom, veličine oko 23x38 cm).Ohlađeno testo preseći kroz sredinu da se dobiju dve kore. Može se upotrebiti samo jedna kora, ako nije potrebna veća količina kolača, a druga se može staviti u zamrzivač i upotrebiti nekom drugom prilikom.

 

Nadev za patišpan: 0,5 kg kiselih jabuka iseckanih na kocke, 0,5 kg iscepanih višanja (odvojiti dve polovine), 0,5 kg šecera i 1,3 litar vode. Ako se želi iskoristiti sok od višanja za količinu soka umanjiti vodu. Staviti voće da se kuva sa šećerom dok ne omekša. Posebno izmešati 4 kesice pudinga od vanile sa 2 dl vode, pa sipati u masu sa voćem koja vri (skinuti šerpu sa vatre, umutiti u masu puding, dobro izmešati, vratiti na vatru još 2 minuta uz stalno mešanje.U dublju posudu (đuveče ili neku vatrostalnu posudu 7-8 cm) na dno staviti jednu koru patišpana, izručiti vrelu masu sa voćem, izravnati kašikom i ostaviti da se stegne i ohladi van frižidera. Ohlađeno, pokriti folijom (da ne navuče mirise), staviti u frižider da se dobro ohladi. Pre služenja umutiti dva šlaga i kašikom nabacati odozgo na kolač. Seći na kocke i služiti.

 

II nadev za patišpan: Umutiti mikserom 5 žumanaca sa 5 kašika šećera i jednim vanil šećerom. Dodati 2 pune supene kašike oštrog brašna, izmešati i u to sipati 0,5 l vrijućeg mleka, blago promešati mikserom, a zatim to izručiti u šerpu i kuvati da se masa zgusne. Skinuti sa vatre i u toplo dodati 125 gr putera, varjačom izmešati da se on potpuno rastopi. Ostaviti da se ohladi. Na sitne kockice iseckati željeno voće, ocediti ga od soka, sokom preliti patišpan za voćni kolač, pa krem sa umešanim voćem staviti u dublju posudu na patišpan, a na sve to umućen šlag. Ne služiti dok se dobro ne ohladi u frižideru.Za ovaj voćni kolač može se koristiti i patišpan od voćne torte (patišpan sa orasima).



#16 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 10 September 2007 - 07:23 PM

(mamin recept)Potrebno je: 750 950 gr. brana, l mleka, 50 gr kvasca, 1 kaika e?era, 1 celo jaje, 1 kai?ica soli (moe i malo vie), ulje.Priprema: Staviti kvasac u mlako mleko sa e?erom da naraste. Dodati jaje, so, brano i zamesiti testo. Dobro ga izmesiti. Podeliti na pet jufkica, s tim to peta treba da bude manja od ostalih za 50-100 grama. Ostaviti malo da se odmore na dasci. Namazati tepsiju od gibanice (pre?nika 31 cm), rastanjiti jednu jufku oklagijom da bude veli?ine tepsije. Preneti u tepsiju. Premazati je tanko uljem i staviti slede?u i tako sve ?etiri, s tim da poslednju ne mae odozgo. Ovo testo se skuplja kad se stavi u tepsiju, zato sve ?etiri jufke pritiskati slobodno prstima i gurati do ivice tepsije. Prese?i sva ?etiri sloja na dvanaest delova (odse?aka) do dna. Svaki odse?ak (sva ?etiri sloja zajedno), iz sredine prevrnuti prema ivici tepsije i malo pritisnuti vrh prstom. I tako svih dvanaest odse?aka. Petu jufku staviti u sredinu poga?e, a ako je manja od sredine koja je oslobo?ena savijanjem odse?aka, pogurati je prstima da pokrije ceo prostor. Sve premazati razmu?enim jajetom, ostaviti da kisne 30-45 minuta. Na svaki drugi trougao posuti susam. Pe?i u unapred zagrejanoj rerni, na 220o C dok ne postigne lepu, re boju. Ako nema odgovaraju?u tepsiju po veli?ini, mora smanjiti koli?inu mleka, kvasca i brana.

#17 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 10 September 2007 - 07:23 PM

(mamin recept) kg sira300gr projinog brana100 grama brana (obicnog)6 dl mleka2 dl ulja1 praak za pecivo2 kasi?ice soli4 umanca4 belanca.Priprema :Pomeati projino i obi?no brano i kesicu praka za pecivo.U smesu sipati mleko i ostaviti bar 15 minuta da projino brano malo nabubri.Za to vreme umutiti posebno 4 belanca u ?vrst sneg.Posle 15 minuta odmora, u smesu brana, praka za pecivo i mleka, sipati 2 dl ulja, 2 kasicice soli i 4 zumanca. Sve lepo promesati. Dodati sir i na kraju dodati umu?ena belanca. Na kraju sve dobro izmeati kaikom ili viljukom (ne mikserom da se ne spusti pena od belanaca).Pe?i u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni, od 30 do 45 minuta.Se?i kada se malo prohladi.
Objavljena slika Lilypie Fourth Birthday tickers

#18 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 10 September 2007 - 07:25 PM

(mamin recept)Ise?i tele?e meso na kockice, sargarepu tako?e na kockice, jedan crni luk, miro?ija, biber u zunu (ili mleven). Koli?ina argarepe zavisi od koli?ine mesa.Staviti malo ulja u erpu, zatim dodati sitno iseckani crni luk, argarepu i so. Dodati malo vode i dinstati 20 minuta, a tokom toga dodavati po malo vode. U to dodati bibera (ako je mleven, a ako je u zrnu staviti ga na po?etku). Zatim popraiti kaikom brana, promeati i naliti eljenu koli?inu vode. Kuvati da tiho vri, dok meso ne bude mekano, a tada je ?orba skuvana. Deset minuta pre kraja staviti sitno seckanu miro?iju. Skunuti sa vatre i kada prestrane da vri dodati umu?eno 1 jaje i kaiku pavlake uz stalno meanje, da se jaje ne skuva ve? da se dobije gustina. ?orbu zakiseliti (u tanjiru) limunom ili sir?etom (ne kiseliti u erpi da ne prokisne ostatak zbog pavlake).Moe se dodati perunov list, ako ne volite miro?iju!

#19 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 10 September 2007 - 07:26 PM

(stari porodicni recept)125 gr mlake vode; 125 gr mlakog mleka; malo e?era; 1 kvasac staviti zajedno da se podigne.Zatim dodati kg brana (svejedno da li je otro ili meko) i 1 punu kau?icu soli. Testo dobro rukom izmesiti. Na kraju u testo dodati 2-3 kapi ulja i ponovo ga dobro izmesiti.erpu (zapremine 2,5 do 3 litra) pomazati samo uljem i staviti u nju testo. Uzeti malo brana i mlake vode (bez soli i bilo ?ega drugog), zamesiti loptu od testa veli?ine kao manja jabuka. Podeliti ga na tri dela. Dva upotrebiti da se naprave valjci, debljine malog prsta i staviti ih preko testa (prekrstiti) od ivice do ivice erpe. Od ostatka testa napraviti ui valjak od koga mogu da se formiraju ?etiri pti?ice (tako to se komad valjka zavee u ?vor, jedan kraj se stisne da bude u obliku kljuna, a drugi kraj spljoti i razree noem u obliku repa). Stave se u kvadrante krsta, ali malo blize centru da ne skliznu na stranu. Ukoliko imate negde pismo (onaj kalop kojim se pravi ara na kolau), od ovog drugog testa naprave se male kuglice, pritisnu pismom i oko njega obreu. Takve are se stavljaju odozgo na kola?.U sredinu krasta staviti ?a?kalicu pre pre?enja. Ostaviti testo da kisne sat vremena. Pe?i na 2500 C izme?u pola sata i 45\'. Vru? kola? umiti ?etkico/percetom mlakom vodom. Kada se ohladi izvaditi ?a?kalicu i na njeno mesto staviti gran?icu bosiljka.

#20 n9akovic

n9akovic

    Nikad ne ide kući

  • Administrators
  • 13606 Postovi:
  • LocationZeneva, Svajcarska / Genève, Suisse

Objavljeno 10 September 2007 - 07:27 PM

Najmanje 0,5 kg zita.Oprati iz nekoliko mlakih voda.Ostaviti ga u mlakoj vodi preko noći da malo omekša.Iscediti tu vodu, a zatim naliti toplu, tri prsta iznad. Staviti na ringlu i uključiti da provri, a zatim smanjiti i ostaviti da tiho vri, po mogućnosti poklopljeno. Ponekad promešati da ne zagori. Najmanje sat vremena da vrijucka, a onda probaj da li je skuvano. Ako jeste, smakni sa šporeta i ostavi najmanje sat vremena u tom loncu, poklopljeno da žito upije u sebe dovoljno tečnosti. Zatim sipati u neku cediljku i ostaviti da se dobro ocedi, s vremena na vreme promešati. Samleti na mašini za meso, kroz sitniju šajbnu.Na 0,5 kg žita, dodati samlevenih 0,5 kg oraha, 0,75 kg šećera u prahu, po ukusu narendati muskatni oraščić. Kad se dobro izmeša probati i dodati još šećera, ako nije dovoljno slatko.Držati u frižideru (da ne prokisne)!!!
Objavljena slika Lilypie Fourth Birthday tickers




0 korisnik/a čita ovu temu

0 članova, 0 posetilaca, 0 anonimnih korisnika