|
Predškolci
Objavljeno 21 November 2008 - 08:48 AM
Objavljeno 21 November 2008 - 08:49 AM
Objavljeno 26 August 2009 - 09:53 PM
Objavljeno 27 August 2009 - 08:15 AM
Objavljeno 27 August 2009 - 08:43 AM

Objavljeno 27 August 2009 - 08:52 AM
Objavljeno 27 August 2009 - 09:31 AM
Citiraj
Objavljeno 16 May 2011 - 10:38 AM
Objavljeno 17 May 2011 - 06:56 AM
Objavljeno 18 September 2012 - 08:24 AM
Занима ме да ли постоји неки програм који они треба да савладају, типа читање или писање?
Ми смо за сада однели једну свеску А4 формата, прибор-перницу са оловкама и бојицама има од прошле године. Чекамо родитељски да видимо да ли треба да се лупе књиге за предшколце и које.
Каква су ваша искуства?
Objavljeno 18 September 2012 - 08:44 AM
Jel kod vas zakonski da se krece sa 6 godina ili sa 7?
Kod nas djeca koja do pocetka skolske godine napune 6 godina moraju da krenu u prvi razred, odnosno moraju da dodju na upis na kojem pedagog i spiholog procjene da li mogu da odloze jos jednu godinu polazak u skolu. U principu kod nas je taj prvi razred bez ocjenjivanja. Knjige dobijaju od Ministarstva i ne nose ih kuci, ostaju u skoli. Samo svesku i pernicu nose kuci. Na kraju dobijaju kao opisnu ocjenu.
E sad, Sara se u vrticu vodi kao da je u predskolskoj grupi i njih tu ima 33. I svi ce oni sledece godine u skolu. Imaju dvije tete ujutro a jednu popodne. Znam da imaju program prilagodjen za pocetak skole ali da li to podrazumjeva da moraju nauciti citati stvarno ne znam. I mi imamo roditeljski sledece sedmice pa cu sve znati.
Objavljeno 18 September 2012 - 09:24 AM
ОвдИ се креће у предшколско које је обавезно, са шест година. Граница у годинама је постављена између 1.марта једне и 1.марта наредне године. Значи, ове године сва деца рођена после 1.3.2006. и пре 1.3.2007. крећу у предшколско.
Предшколско може да се похађа у оквиру вртића или у оквиру школе. У оквиру вртића за предшколску наставу су задужене васпитачице које воде предшколску групу (исте које су са децом од како су деца прешла из јасли у вртић), а за школу не знам.
По завршетку предшколског добија се потврда да је дете похађало предшколску наставу, нема оцена, ни описних(бар ја тако мислим).
У школу се креће по завршетку предшколског, односно са 7 година. Чини ми се да су у првом разреду исто описне оцене, можда и у другом, немам појма.
Objavljeno 18 September 2012 - 09:27 AM
Objavljeno 18 September 2012 - 09:34 AM
olja13, 05 September 2009 - 09:15 PM, je rekao:
Sad sam nasla ovaj moj post u temi "Od A do Š"
Objavljeno 18 September 2012 - 04:11 PM
Cvetic, 18 September 2012 - 09:24 AM, je rekao:
Предшколско може да се похађа у оквиру вртића или у оквиру школе. У оквиру вртића за предшколску наставу су задужене васпитачице које воде предшколску групу (исте које су са децом од како су деца прешла из јасли у вртић), а за школу не знам.
По завршетку предшколског добија се потврда да је дете похађало предшколску наставу, нема оцена, ни описних(бар ја тако мислим).
У школу се креће по завршетку предшколског, односно са 7 година. Чини ми се да су у првом разреду исто описне оцене, можда и у другом, немам појма.
Da probam da odgovorim na nekoliko pitanja
I pri skoli vode vaspitaci.
Za polazak u I razred mora potvrda da je dete pohadjalo taj pripremni predskolski program.
Opisne ocene su samo u I razredu.
E sad sto se tice programa. Ne postoji nesto standardno sto dete treba da savlada pre polaska u skolu tipa slova ili....
Kod Matije su porucili tri knjige - Pcelica. Jedno je matematika, druga srpski i treca svet oko nas.
Knjigu sam jako malo imala vremena da pogledam jer sam sinoc do kasno bila u skoli, posle spremala sebi priopreme za skolu...... Ono sto sam snimila jeste da je MATEMATIKA kroz sliku, velicinu - manje / vece i slicno.. duze, krace.... i ima u sredini neki karton sa brojevima do 9 i 0. Imaju pri kraju knjige po 2 stranice jedan broj i tako.
Srpski - imaju slova ali koliko sam ja videla nisu sva. Vezba kako se pise i to je to. Naravno to je tek kasnije, nije odmah sa slovima.
Svet oko nas mi se svideo jer ima pesmica, crtanja...... NAJBOLJE!!!!
cvetic - mislim da je stvarno mnogo 40-oro za predskolsko ali dobro... tako je to pri vrticima. Mada i skole znaju malo nekad da preteraju. Mada nisam cula da u skolama bude 40-oro predskolaca. To je stvarno mnogo i ne znam kako bi uopste mogle nesto da rade, ako uopste planiraju da rade
Komsinica je nastavila da ide pri vrticu (gde je i Matija). Kaze da su spojili dve grupe (iz nekih objektivnih razloga) i kaze da nista ne rade, po ceo dan su napolju (ja to i videla) i tako... Jos jedan razlog sto smo mi Matiju upisali pri skoli. Naravno, da ne budem pogresno shvacena ne mislim ja da je u svim vrticima takvo stanje.
Matija je zadovoljan. Za sad uce pesmice, boje neke slike koje im ona zalepi u svesku i imali su zadatak da napisu tj,. nacrtaju pricu koju im je ona procitala.
Objavljeno 18 September 2012 - 04:30 PM
Vaspitacica nam je rekla da oni ne uce da pisu slov jer im je zabranjeno, jer one valjda kao vaspitacice nisu za to strucne,nego je ona rekla da oni uce kao da crtaju slova! Iz matematike brojevi,geometrijski oblici,sabiranje kolikp sam videla... Mada sve su ro imali i u proslogodisnjim knjigama,ali nase vaspitacice prosle g sa njima nista nisu radile. Prazne skoro radne sveske je doneo!
Ove g spremaju noogdisnju priredbu,veliki majski maskenbal.. Videcemo sta jos..
Objavljeno 19 September 2012 - 06:26 AM
I starija, a sad i mlađa ćerkica pohađaju predškolsko u okviru škole (čak smo imali sreće da je i mlađa kod vaspitačice koja je bila i starijoj
Tamo su 4 sata dnevno, ima ih ukupno 44, raspoređenih u dve grupe od po 22 (pre dve godine ih je bilo, ako se dobro sećam, po 18 u svakoj grupi) i sve ono što rade jeste da uče kroz igru.
Pored propisanog programa koji prolaze, a koji se obrađuje uz primenu određenih priručnika, ono na šta su (ili bi bar trebalo da su) usmereni jeste podsticanje osamostaljivanja, razvijanje govora, pamćenja, mašte, jačanje socijalnih veština, radoznalosti, kreativnosti, utvrđivanje higijenskih navika i pravila...
Kupili smo tri knjige (kreativnog centra) koje nam, doduše, još nisu stigle, ali one su svakako koncipirane uglavnom tako da je akcenat bačen na crtanje i bojenje.
Slova ne uče, ne uče da čitaju i pišu - to nikako - uče samo da "prepoznaju" slova (mada nisam sigurna čemu to uopšte, ali ajde, ok).
Tako je starija npr. kada bi "učili" slovo A, morala kući da iz novina izreže nekoliko sličica stvari koje počinju na slovo A i da te sličice zalepi u svesku "za srpski". Isto tako za sva ostala slova. Za matematiku se ne sećam (to ja valjda svesno potisnem iz sećanja sve što se tiče matematike
Konkretno ova naša vaspitačica dosta čita deci, obrađuju razne pesmice, priče, bajke,... pa onda ilustruju sve to o čemu im je ona čitala.
Na kraju se dobije potvrda o završenom predškolskom programu, koja je potrebna za upis u školu. Vaspitačica (opet, pišem lično iskustvo, ne znam rade li isto i ostali) tokom godine povremeno piše beleške o svakom detetu, pa na kraju roditelj može pročitati njeno viđenje i mišljenje o detetu od početka do kraja godine, pa tako upratiti i njegov napredak
Objavljeno 19 September 2012 - 01:36 PM

Pomoć